U povijesti Formule 1 nikad se nije dogodilo da jedan vozač upiše devet uzastopnih najboljih startnih pozicija. Max Verstappen imao ih je osam zaredom, a deveta se trebala dogoditi u kultnom Monte Carlu. Međutim, aktualni prvaci ovog vikenda imaju velikih problema s bolidom i Max je osvojio tek šesto mjesto u kvalifikacijama.

Bolid RB20 jednostavno ne funkcionira kako bi trebao na sporoj uličnoj stazi u Monaku. Već se na slobodnim treninzima Verstappen žalio na ponašanje bolida i njegov balans, a problemi nisu riješeni do subotnjih kvalifikacija.

Max je bio prisiljen voziti nešto rezerviranije i ne napadati preko pasica, zbog čega je u svakom krugu gubio na vremenu. Vremena su mu čak bila i dosta dobra, posebno u drugoj rundi kad je bio samo 13 tisućinki iza Landa Norrisa, ali u Q3 nije uspio biti tako dobar. Još je u svom posljednjem krugu imao kontakt sa zaštitnom ogradom u zavoju Sainte Devote, tako da je završio kvalifikacije na šestom mjestu.

“Iskreno, bio sam pozitivno iznenađen sve do Q3 jer je zapravo izgledalo kao da smo u igri. Bilo je to veliko iznenađenje za mene. Ali to je kao vožnja po oštrici noža. Ne mogu voziti preko pasica, da budem iskren. Zato gubimo toliko vremena u drugom sektoru. Moram voziti oko svega, dok svi ostali smo prelaze preko.”

“To nas košta puno vremena u krugu, bolid je kao go-kart preko pasica i neravnina, tako da je izuzetno teško. Ako skrenete jedan centimetar prekasno, mogli biste poskočiti pola metra lijevo ili desno, a zbog toga je sve jako nepredvidivo.”

“Bili smo vrlo dobri tamo gdje se vozi srednjim i većim brzinama, gdje nema toliko neravnina. Na tim sam se dijelovima osjećao stvarno ugodno i zapravo je bilo jako zabavno voziti, ali izgubili smo previše na sporijim dijelovima staze”, rekao je nakon kvalifikacija Verstappen.

S obzirom na to da je u Monako praktički nemoguće pretjecati, a nedostaci Red Bullovog bolida neće nestati preko noći, za očekivati je da Verstappena očekuje prilično frustrirajuća utrka. Može se eventualno nadati nekakvim problemima vozača koji startaju ispred njega, kako bi zaradio poneku poziciju.

“Neće biti uživancija. U svakom krugu kojeg sam do sad odvozio, pravi je izazov biti konstantan na sporijim dijelovima. Naravno, u utrci se ne pritišće do granica, svi čuvaju bolid i brinu se za gume. Svi su pomalo mirniji. No mi svejedno nemamo najbrži bolid. Svi bolidi ispred nas su brži. Pokušat ćemo ih pratiti. To je Monako i stvari se mogu dogoditi, ali ne očekujem čuda”, poručio je Max.

Općenito Red Bull očekuje teška utrka, budući da će Sergio Perez biti daleko iza u poretku. On se kvalificirao na 18. mjesto, ali pomaknut će se malo prema naprijed zbog diskvalifikacije Haasovih bolida. Svejedno, dolazak do bodova djeluje kao jako teška misija za Meksikanca. Potencijalno se pruža jako dobra prilika Ferrariju za značajno smanjivanje zaostatka u poretku konstruktora. Trenutno Red Bull ima 56 bodova prednosti, a crveni bolidi startat će s prvog i trećeg mjesta.

Objava Verstappen: U Monaku se svašta može dogoditi, ali ne očekujem čuda pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak