Nico Hülkenberg i Kevin Magnussen bit će prisiljeni današnju utrku za Veliku nagradu Monaka započeti na začelju poretka, iako su obojica u jučerašnjim kvalifikacijama ušli u Q2. Nijemac je zauzeo 12., a Danac 15. poziciju.

Nakon kvalifikacija ustanovljene su određene nepravilnosti na bolidima momčadi Haas. Uočeno je to prilikom tehničkog pregleda, a tehnički delegat FIA-e Jo Bauer skrenuo je pozornost sudaca na činjenicu da gornji element stražnjeg krila prilikom “otvaranja” nije bio u skladu s pravilima. Dopušteno je da taj otvor bude širok 85 milimetara, a kod oba Haasova bolida premašena je gornja granica.

Američka momčad u Monako je došla s novom specifikacijom stražnjeg krila. Priznali su pogrešku pri podešavanju, uz opravdanje da momčad nije obučila mehaničare na podešavanje tog otvora prema novom dizajnu i da je zbog toga došlo do kršenja pravila. Ustvrdili su da time nije stečena nikakva prednost u pogledu performansi, no suci to nisu smatrali relevantnim.

Haasovi bolidi diskvalificirani su iz konačnih rezultata kvalifikacija, što znači da će na početku nedjeljne utrke u Monte Carlu Nico Hülkenberg i Kevin Magnussen biti na samom začelju, iza dva bolida Saubera koji su se kvalificirali na 19. i 20. mjesto.

Objava Zbog nepravilnosti DRS sustava vozačima Haasa poništeni rezultati kvalifikacija pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak