Šef momčadi Williams James Vowles kaže da trenutni propisi Formule 1 ne predstavljaju neuspjeh, unatoč tome što je vozačima sve teže pratiti bolide ispred sebe.

Trenutačni aero paket, uveden 2022., trebao je olakšati praćenje i pretjecanje i to se u početku pokazalo kao slučaj. Ali, u trećoj godini razvoja bolida vozači kažu da “prljavi zrak” sve više postaje problem, a praćenje ponovno postaje teže.

“Bilo bi nepravedno reći da su pravila na kraju svega neuspješna. Mislim da je konkurencija u sredini porekta prilično jaka. Događaju se pretjecanja.”

“Prema podacima koje sada možemo vidjeti, još uvijek je to bolje od generacija automobila ‘21, ‘20. Ali, vodeće momčadi razvijaju bolide na tako izvanredan način da ih postaje sve teže pratiti.”

“Naravno, nema razloga misliti da će se sljedeće godine nešto poboljšati. U ‘26, opet, pravila se još uvijek ratificiraju , tako da je teško to procijeniti.”

James Vowles

Šef momčadi Aston Martin Mike Krack, koji danas slavi i rođendan, složio se s kolegom iz Williamsa. Kaže da su pravila dopustila razne pristupe razvoju bolida, ali da nisu kriva što je došlo do dominacije jedne momčadi:

“Slažem se s Jamesom, mislim da propisi uopće nisu neuspjeh. Od početka su dopušteni razni dizajni. Očito dominaciju nitko od nas ne želi.”

“Mislim da je cilj imati prvi set novih propisa do kraja lipnja. Vjerojatno to neće biti odmah potpuno, ali mislim da je važno rano imati propise, jer je to zaista velika promjena za sve.”

“Moramo vidjeti kakva je ciljna težina bolida, kao i sama arhitektura. Koja je veličina gume? Puno toga se još uvijek raspravlja. Stoga, ne bismo trebali previše odgađati.”

Mike Krack

Objava Vowles: Unatoč trikovima, trenutna pravila nisu promašaj pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Vukajlovic