Staza Estoril na jugu Portugala ugostila je 6. i 7. svibnja prvu ovosezonsku utrku FIM JuniorGP Svjetskog prvenstva, a svoj debi u tom natjecanju imao je hrvatski motociklist Martin Vugrinec.

Za ovu sezonu Vugrinec je dogovorio suradnju s momčadi Fifty Motorsport, čije će boje braniti u prestižnom FIM JuniorGP Svjetskom prvenstvu u klasi Moto2. Riječ je o natjecanju koje u slučaju mnogih vozača predstavlja odskočnu dasku prema elitnom rangu, Svjetskom motociklističkom prvenstvu.

Prvi trkaći vikend sezone JuniorGP vozači imali su na stazi Estoril, smještenoj na jugu Portugala. U prošlosti su se na toj stazi vozile i MotoGP utrke, a pobjeđivali su velikani poput Valentina Rossija, Jorgea Lorenza, Danija Pedrose i Caseyja Stonera, no Velika nagrada Portugala sada se vozi u Portimau.

U klasi Moto2 vikend je započelo 26 vozača na slobodnim treninzima u petak, a Vugrinec je imao 19. vrijeme na prvom i 16. vrijeme na drugom treningu. Za onima najbržima zaostajao je otprilike dvije sekunde. U subotu su odvožene kvalifikacije, na kojima je hrvatski predstavnik na Kalex motoru zauzeo 17. poziciju.

Nije mu bilo jednostavno startati iz šestog reda, a nažalost prvu je nedjeljnu utrku okončao vrlo brzo – padom u drugom krugu. Oglasio se ubrzo putem društvenih mreža:

“Bio je to prilično ružan highside i dosta šepam jer sam pao na lijevu nogu. Od prvog zavoja nisam imao gripa i već sam odlučio pustiti tu utrku. Išao sam odvoziti još jedan krug i tada me katapultiralo.”

Nakon tog pada očekivanja od druge utrke nisu bila prevelika, no Martin je izdržao s bolnom nogom i došao do cilja na 12. mjestu, sa zaostatkom manjim od jedne sekunde za vozačem na desetoj poziciji. Osvojio je tako svoja prva četiri boda u FIM JuniorGP prvenstvu i drži 15. poziciju ukupnog poretka. Vugrinec nije bio zadovoljan prvim trkaćim vikendom sezone, ali neće odustati.

“Cijeli ovaj vikend obilježile su neke glupe pogreške koje se u timovima ne bi trebale događati. Razočaran sam jer smo zbog toga izgubili četvrtak i petak. Motor je prvi put funkcionirao kako treba u kvalifikacijama, a onda su se dogodili nekakvi elektronički problemi. U drugim kvalifikacijama sam izvukao apsolutni maksimum. Vozio sam se s Antonellijem i Cardelusom, koji su u vrhu – u zavojima ih stižem, a na ravnici me prestižu kao da stojim”, objasnio je Martin pa poručio:

“Krenuli smo s teške točke, ali ne namjeravam sada odustati.”

Obje utrke u Estorilu dobio je Australac Senna Agius. U ukupnom poretku s maksimalnih 50 bodova vodi ispred dvojice Talijana. Niccolo Antonelli je drugi, a Mattia Rato treći. Obojica imaju po 24 boda, jedan više od Xaviera Cardelusa iz Andore.

Iduća utrka prvenstva vozi se 21. svibnja na stazi Ricardo Tormo u Valenciji.

Foto: Facebook/Fifty Motorsport

Objava Vugrinec u portugalskom Estorilu do prvih bodova u FIM JuniorGP prvenstvu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak