Toto Wolff vjeruje da promjenom koncepta bolida za 2024. godinu momčad Mercedesa može imati šansu u borbi za naslov nakon dvije neuvjerljive sezone.

Srebrne strijele doživjele su, pod znacima navoda, dvije loše sezone nakon osam uzastopnih konstruktorskih titula, a sve je krenulo s promjenom pravila uoči sezone 2022. Bolidi s efektom tla pokazali su se prilično izazovnima za momčad Mercedesa.

Nova pravila koja su nastupila prošle godine donijela su različite pristupe u dizajnu bolida, a Mercedes se posebno isticao sa svojim, sada već zloglasnim ‘zeropods’ dizajnom, koji nije bio uspješan. Iako su u sezonu 2023. ušli tvrdoglavo i nastavili sa svojim dizajnom, u konačnici su priznali poraz nakon petog i sedmog mjesta na Velikoj nagradi Bahreina te obećali da će napraviti promjene na bolidu, što se i dogodilo na Velikoj nagradi Monaka kada su donijeli paket nadogradnji.

Iako je Mercedes u konačnici u zadnjoj utrci sezone uspio osigurati drugo mjesto u poretku konstruktora, zaostao je ogroman 451 bod za Red Bullom koji je pobijedio u svim utrkama izuzev Velike nagrade Singapura, što ostavlja ogroman prostor za napredak u nadolazećoj sezoni. Iako nije previše optimističan glede nadolazećeg W15 bolida, Toto Wolff smatra da je sve moguće.

”Nikada u životu nisam bio optimističan glede bilo čega. Zbog toga zvučim pomalo jadno, ali to me zaštitilo u smislu upravljanja mojim očekivanjima jer mislim da nikad nije dovoljno dobro.”

”Zbog toga danas sjedim ovdje s gorko-slatkim osjećajem – osvojili smo drugo mjesto, ali izgubili prvo. Mijenjamo koncept, potpuno odstupamo od načina na koji smo postavili šasiju, raspodjelu težine, protok zraka. Doslovno, gotova svaka komponenta se mijenja jer mislim da jedino tako imamo šansu.”

”Također bismo mogli pogriješiti, ali između neostvarivanja očekivanja, sustizanja i napretka te natjecanja u vrhu sve je moguće. Ako me danas pitate, kao i uvijek, skeptičan sam, ali to je mentalitet momčadi koji nas gura naprijed da nikad ne odustajemo”, rekao je Toto Wolff.

Iako je W14 bolid bio izuzetno osjetljiv u postavkama te nije bio nimalo jednostavan za voziti, bio je barem pouzdan. U samo tri utrke sezone bolid Mercedesa je morao odustati iz utrke radi mehaničkih problema. Sva tri puta to se dogodilo na bolidu Russella, dok je s druge strane Hamilton imao malo sreće jer kroz sezonu je bez plasmana ostao samo samo zbog sudara s momčadskim kolegom u Kataru te zbog diskvalifikacije u Austinu.

Hamilton je osvojio 234 boda tijekom sezone i zauzeo treće mjesto u poretku vozača. Ugovor s Mercedesom ima do 2025. i nada se da može završiti karijeru s toliko željenom osmom titulom, a Wolff je odlučan u tvrdnji da ako mu mogu pružiti bolid kakav on zaslužuje, nema razloga zašto ne bi mogao doći u borbu za vrh.

”Ako mu možemo pružiti bolid, onda bi se borio za titulu svjetskog prvaka u to nema sumnje. Jasno je kada imate bolid kao što imamo sada, nikada niste potpuno opušteni s njim – imate dobe i loše vikende.

”Na kraju krajeva, svaki put kada bi smo vidjeli da Lewis ima neku metu ispred sebe i da se radi o osvajanju utrke, tada pravi Lewis oživi i mislim da mu jednostavno trebamo pružiti tu priliku”, rekao je Toto Wolff.

Objava Wolff o bolidu za 2024: Mijenjamo gotovo cijeli koncept pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Stjepan Feketija