Nakon što njegova avantura u momčadi Haas nije bila pretjerano uspješna, Mick Schumacher ove godine ima ulogu trećeg vozača u Mercedesu. Toto Wolff zadovoljan je njegovim doprinosom i vjeruje da njemački vozač zaslužuje još jednu priliku u Formuli 1.

Naravno, ta se prilika neće otvoriti u Mercedesu, koji je nedavno potvrdio svoju vozačku postavu Hamilton – Russell za iduće dvije sezone.

Schumacher je za Haas vozio 2021. i 2022. Povremeno je pokazivao dobre stvari, ali imao je i dosta teških nesreća. Stoga je Guenther Steiner za ovu sezonu odlučio zamijeniti sina sedmerostrukog svjetskog prvaka još jednim Nijemcem, Nicom Hülkenbergom.

Schumachera je Toto Wolff uzeo u Mercedesovo jato kao rezervnog i testnog vozača. Naglašava da je zadovoljan Mickovim radom te da bi se u Formuli 1 trebalo naći mjesta za takvog vozača.

“Mislim da on zaslužuje biti na gridu. Kad ne osjećate povjerenje u svoj bolid neki duži period, sve veći pritisak stavljate na sebe, a sve lošije nastupate. Mislim da se to dogodilo u Haasu. On je brz. Ako osvojite F3 i F2, u vama postoji veliki potencijal, ali on ga nikad nije imao mogućnost pokazati. Meni je drago da imamo trećeg vozača za kojeg znam da će odraditi posao ako jedan od naših vozača pojede pokvarenu ribu”, izjavio je Wolff.

“Njegov doprinos u simulatoru je izvanredan i jedan je od razloga zašto ponekad imamo one velike skokove [u performansama bolida] između petka i subote. On se preko noći ubije od vožnje.”

Naravno, povratak u ulogu stalnog F1 vozača glavni je Schumacherov cilj. Problem za njega je što trenutno nema previše opcija. Momčadi su uglavnom potvrdile svoje vozačke postave za sljedeću sezonu, a realnom se eventualno čini opcija s Williamsom. U momčadi iz Grovea Logan Sargeant ne odrađuje uspješnu debitantsku sezonu i još uvijek nije potvrđeno hoće li ostati na svom radnom mjestu i 2024.

Poznato je da Williams ima suradnju s Mercedesom, koristi Mercedesove pogonske jedinice, a James Vowles je na mjesto šefa Williamsove momčadi došao upravo iz Mercedesa. Možda bi tu mogao pasti i nekakav dogovor oko Micka. U svakom slučaju, Wolff upućuje pohvale na račun Williamsa.

“Williams zaslužuje utrkivanje u vrhu poretka i radi dobar posao. Vidjeli smo da je to efikasan bolid i da je brz na brzim stazama, ali Zandvoort je staza na kojoj bolid treba puno potisne sile, a oni su opet bili tu. Postoji određeni stupanj zadovoljstva, ponosa, kad vidim da im ide tako dobro, ali to će sada trebati prestati jer ne želimo im dodatno pomagati”, rekao je šef Mercedesove momčadi.

Schumacher je ranije ove godine rekao da postoji određeni interes nekih timova, a u narednim tjednima otkrit ćemo je li priča o njegovom povratku na grid izvediva ili nije.

Objava Wolff: Schumacher zaslužuje biti na gridu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak