Portugalski Portimao adresa je predzadnjeg WSBK vikenda u aktualnoj sezoni. Već od petka je Bautista bio najbrži iako je Gerloff pokazao da i BMW može odvoziti vrhunska vremena. No, o tome ćemo vjerojatno više pisati slijedeće godine kad na njega sjedne Razgatlioglu. Spomenimo i vijest da je Bassani potpisao za Kawasaki gdje bi trebao zamijeniti Reu. Već dugo nije bilo ovoliko promjena timova u WSBK, sve u nadi da će netko skinuti s trona Bautistu koji će jedini od pretendenata na naslov voziti isti motocikl. Pred Španjolcem je bio zadatak da već ovaj vikend i matematički osigura naslov prvaka međutim relativno neočekivano, Pole position osvojio je Rea ispred Lowesa i Locatellija dok su u drugom redu bili Razgatlioglu, Bautista i Lecuona, svi praktično u pola sekunde.

Prvu utrku poveo je Toprak ispred Lowesa i Bautiste. Malo je nedstajalo da u prvom zavoju Rea sruši Bautistu ali je “samo” izgubio nekoliko pozicija dok je na njegovo mjesto došao vd Mark. Na kraju prvog kruga Lowes se probio ispred Topraka a Rea se vratio na peto mjesto, par zavoja kasnije i na četvrto. Velika gužva među prvom petorkom uslijedila je u nadolazećim krugovima, pogotovo na ravnim dijelovima gdje su Ducati i Kawasaki tražili svoju priliku. Rea je u četvrtom krugu stigao do trećeg mjesta i lovio Topraka, čak ga i prošao ali je Turčin na kočenju majstorski izgurao oba Kawasakija i preuzeo vodstvo. No cirkus tu nije stao jer ga je napadao Bautista s osjetno bržim motorom pri čemu se Titanic trio tada već malo odvojio od Lowesa i vdMarka. Mala greška Topraka u 11. krugu, ali i Bautistin najbrži krug od 1.40, omogućila je Bautisti stvaranje sekunde prednosti. Toprak je smanjivao zaostatak koji bi se na ravnom dijelu ponovno povećavao. VdMark je konačno nešto pokazao na BMWu prešavši Lowesa za četvrto mjesto.

Toprak je do samog kraja uporno pokušavao dostići Bautistu dok se Rea ranije primirio na trećem mjestu s tri sekunde zaostatka. Neizvjestnost, iako realno ne prevelika, postojala je do zadnjih pet krugova kada je i Bautista skočio na preko sekunde prednosti što se više nije moglo nadoknaditi pa se nova prilika morala odgoditi za nedjeljne utrke. Bodovna razlika u ukupnom poretku narasla je za dodatnih 5 bodova. U samoj završnici odličan je bio Gerloff koji je stigao Lowesa a nakon toga i vdMarka.