Kišna utrka u Virovitici iznjedrila je sve prvake u devet klasa i najbolju ekipu Prvenstva Republike Hrvatske nastupom 36 vozača.

VIROVITICA – Cjelodnevna kiša i prohladno, uostalom pravo jesenje vrijeme, obilježilo je posljednje peto natjecanje ovogodišnje sezone Prvenstva Republike Hrvatske u kartingu, što je održano na znanoj stazi, u organizaciji Auto moto karting kluba Cobra Virovitica, a pod pokroviteljstvom Grada Virovitice, Sportske zajednice Grada Vitovitice, te tvrtki Romić Promet i Grafiti Becker. Bilo je to 31. izdanje Nagrade Virovitice, kojim je na svojevrstan način zaključena godina u kojoj je domicilni klub obilježavao 60 godina od prve karting utrke u Virovitici.

Nastupilo je 36 vozača, među kojima i tri mlade vozačice iz 13 klubova, a priključila su se i dva slovenska kartingaša u okviru Otvorenog prvenstva Hrvatske.

Tek je jedan vozač bio siguran u naslov državnog prvaka osnovom bodova ostvarenih na prethodna četiri natjecanja, dva u Virovitici, te po jedno u Novom Marofu i Šmriki. Stoga je nastup na 10. i 11.bodovnoj utrci sezone PH bio važan svima koji su računali na titule državnih prvaka i zaključno pobjedničko postolje 2023.godine u raspisu Hrvatskog auto i karting saveza.

U klasi Rotax Micro Max dvostruku je pobjedu ostvario Andrija Borovčak (KK Koprivnica), ispred rezultatom neopterećenog Davida Haluze (KK Rijeka) koji je matematički jedini i prije proteklog vikenda osigurao naslov državnog prvaka. S njim se na posljednjim utrkama bodovno izjednačio za treće mjesto Jan Škvarić (AMKK Cobra Virovitica).

Po jednu pobjedničku medalju klase Rotax Mini Max uzeli su David Čonkaš (KK Box 707) i Stanko Šafar (AKK Podravina Koprivnica), s tim da je pobjednički pehar dana pripao Šafaru. Za naslov državnog prvaka u ovoj klasi Šimunu Borovčaku (KK Koprivnica) bila su dovoljna dva treća mjesta, što je bez posebnih napora i ostvario.

ALBERT LUKŠA (AMKK Cobra Virovitica) snimio M. Krpan

Virovitica je dobila novog karting prvaka i to dvostrukog pobjednika posljednjih ogleda Alberta Lukšu (Cobra Virovitica) u klasi Rotax Max Junior. U ovoj se klasi na kraju sezone našao i prošlogodišnji prvak Mini Maxa Vito Gajski Kustec (AK Ivanić) osvojivši dva druga mjesta, dok je svoj kartingaški debi s dva treća pojedinih utrka okrunila mlada istarska vozačica Jenny Šćulac (AMK No Limits Istra). Lukša je sezonu zaključio kao prvak, ispred Fabijana Vidakovića (AK Delta) i do ove utrke jedine mlade dame Eme Cindrić Mihičić (Cobra).

ZELENKO S NOVOM TITULOM U NOVOJ KLASI

Dvostruka pobjeda u klasi Rotax Max Senior gotovo da i nije bila upitna, jer se na startu našao jedan od najboljih mladih hrvatskih kartingaša Leon Zelenko (KK Koprivnica).Obje je utrke nadmoćno pobijedio  ispred Timoteja Filipovića (AKK Podravina Koprivnica), dok je u dnevnom bodovanju dviju utrka treće mjesto zaslužio Nino Škugor (KK Cina Racing Šibenik). Zelenko je ovom titulom praktično jedini koji iz prošlogodišnje sezone nosi naslov prvaka, ali sada umjesto klase Junior u klasi Senior. Filipović je na kraju godine drugi, a Lorenzo Mahnich (KK Rijeka) treći.

LEON ZELENKO (KK Koprivnica) snimio M. Krpan

Kada je Alex Šćulac (AK Poreč Motorsport) u prvoj utrci dana klase Rotax DD2  ostvario pobjedu vrijednu naslova državnog prvaka, u drugoj je vozilo ležerno, testirajući neke detalje važne za nastavak karijere. Drugu je pobjedu prepustio Antoniu Pendu (AK Dubrovnik Racing), dok je s jednom završenom utrkom treći bio Franko Škugor (KK Dubrava Šibenik). Tim je slijedom okončano i prvenstvo.

U prvoj klasi većih, starijih i jačih vozača, DD2  Master, Ivo Matić (Koprivnica) i Ivan Grabar (Cobra) podijelili su postolja, svakom po jedna pobjeda i jedno drugo mjesto. Do naslova prvaka ipak je stigao Ivo Matić, ispred Zorana Šveca (Koprivnica), koji je ovog puta ostao bez ijednog boda, ipak zadržavši status viceprvaka.

Dvije posljednje klase u obje su utrke pripale istim vozačima. Prvo je dvostruku pobjedu klase KZ2 ostvario iskusni internacionalac Kristijan Habulin (KK 1 Zagreb) ispred Ivana Bučkovića (KK Rijeka)  i Antonia Brodarića (Cobra). Identičan je poredak i po zaključenju sezone.

KRISTIJAN HABULIN (KK 1 Zagreb) snimio M. Krpan

U klasi KZ2 Master dvije pobjedničke medalje zaslužio je Damir Škalić (Cobra) ispred Tomislava Škvarića (Cobra) kojem su i dva druga mjesta bila dovoljna da kao jedini vozač ove sezone obrani naslov prvaka u istoj klasi stečen prošle godine. Treći je bio Valter Smrdelj (KK Rijeka) završivši sezonu kao viceprvak ispred Škalića.

U klasi Baby kart dvoje malenih na startu, oba puta prvi ciljem prolazi Noa Antonić (KK Rijeka) ispred Ene Cindrić (Cobra).

ŠĆULCU NAJVEĆI BROJ POJEDINIH POBJEDA

U konkurenciji ekipa mala je vjerojatnost bila da se išta u samom vrhu poretka sezone promijeni, no tri su ekipe i na posljednjim nastupima dokazale da zaslužuju sezonsko postolje. Ovog puta bodovno izjednačeni Cobra i Koprivnica, ispred Rijeke, sezonu PH zaključuju nešto drugačijeg slijeda. Prvaci ponovo KK Koprivnica, drugi KK Rijeka i treći AMKK Cobra Virovitica.

Svi definirani prvaci su za sada neslužbeni izračun bodova na pet natjecanja i 11 bodovnih utrka u kojima je ostvarilo start 52 različita vozača i vozačice iz 15 klubova, realizirajući 158 startova. Najveći broj pobjeda, devet u sezoni ostvario je Alex Šćulac, a nakon dugog vremena nastupile su tijekom sezone i tri vozačice.

Kraj sezone nije pokvarila niti kiša, niti hladno vrijeme, iako je samo dan ranije bilo istinsko ljeto ozračjem i temperaturama. I nebo je plakalo, jer je nedjeljni start utrke KZ2 Master bio možda  i posljednji start jedne službene utrke na ovoj i ovakvoj, 15 godina znanoj virovitičkoj stazi. Naime, predstoji rekonstrukcija, dogradnja, infrastrukturno opremanje kompletnog sportskog parka u kojem je izuzetno važna i nova karting staza namijenjena znakovitim utrkama viših bodovnih sustava. Radovi na nekim objektima već su počeli, dizalice, prva ploča… Karting u Virovitici ima zacrtanu bodućnost i poslije 60 godina.

Autor: Miroslav Krpan

Davorin Štetner u razgovoru s mladom vozačicom Jenny Šćulac, ocem i trenerom (snimio M. Krpan)

Objava Završila karting sezona državnog prvenstva, poznati svi prvaci pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: GP1_hr