Razmišljanja šofera s iskustvom

najiskusniji hrvatski autonovinar s vama dijeli svoja razmišljanja

TUŽIBABA

Kome treba zimska oprema

Hajdemo malo po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i njegovom Članku 193.

(1) Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kad je na kolniku poledica.
(2) Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Za manje od mjesec dana, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, odnosno od 15. studenoga do 15. travnja nastupaju zimski uvjeti, a shodno tome i nova pravila o zimskoj opremi u Hrvatskoj.

Pod zimskom opremom motornih vozila podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.


OK! Vožnja s ljetnim gumama u zimskim uvjetima svojevrsni je rulet na kotačima, jer pri temperaturi nižoj od 7 stupnjeva Celzijusa ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu. Kod temperature od minus 10 stupnjeva, automobil s ljetnim gumama, pri brzini od 60 kilometara na sat zaustavit će se nakon 55 metara, dok će se automobil koji na kotačima ima zimske gume zaustaviti nakon 44 metra.

Kazna za nepoštivanje zakona je 300 kuna (i isključenje iz prometa). Dakle, ovako, ako imate samo ljetne gume, trebate imati lance u autu i nema tog policajca koji će vas kazniti, recimo 1. prosinca, naravno ako nema snijega.

I sada se događa glupa situacija u Hrvatskoj kifli. Onaj vozač iz Metkovića, Dubrovnika, Splita pa sve do Pule, znači na Jadranu, a koji se ne vozi po snijegu – mora imati lance u prtljažniku, samo zbog policije. Ista glupost je i sa svjetlima – 10 sati sunca na moru, a moraju se paliti svjetla.


Ipak, savjetujem vozačima na kontinentu da kupe zimske gume, danas se mogu kupiti i na rate, a mogu se kupiti i rabljene zimske gume preko Njuškala. Bolje ih je imati, nego kasnije susret s limarima ili fušerima…. A onima na Jadranu savjetujem lance, naravno ako ne idu u unutrašnjost za vrijeme snijega. (N.U.)