Iako obilježen brojem trinaest, ovogodišnje izdanje kao najjače izdanje ikada u povijesti ovog rally show-a uspješno je održano i cijeli trkaći vikend protekao je ispunjem pozitivnom energijom. Pobjednički tron 13. RSSD 2023. osvojio je Martin László iz Mađarske uz suvozača Viktora Bána u Škodi Fabii RS Rally2. Ali nije samo on pobjednik. Pobjedili su svi! Vozači su uživali u jurnjavi makadamskom ljepoticom obasjanom zimskim suncem. Mnogobrojni gledatelji, iako su vladale niske temperature, s osmijehom na licu pratili su uzbudljiva zbivanja na stazi. RSSD tim, organizatori i svi uključeni u realizaciju ovog vrhunskog događaja ne kriju zadovoljstvo i sreću nakon nezaboravnog vikenda.

Sve je započelo doista impresivnom listom prijava od skoro 120 posada iz 9 europskih zemalja, a brojnost kvalitetnih posada i raznolikost automobila još nije viđena kod nas. Nakon službene verifikacije izašla je startna lista koja je brojila ukupno 108 posada koje su stigle u Svetu Nedelju i Savršćak blizu Samobora.

Subota je započela Shakedownom gdje se itekako vidjelo da će borba za pobjedničko postolje biti oštra i napeta do samog kraja. Najbrže vrijeme ostvario je mađarski vozač Sasa Ollé sa suvozačicom Lillom Paukovics u Škodi Fabii R5 i  uručeno mu je posebno priznanje 4. Memorijala Robert Vojvodić koje se organizira kao znak sjećanja na nezaboravnog prijatelja i kolegu. Subotnja večer bila je ispunjena programom u magično ukrašenoj Svetoj Nedelji. Nakon izbora startnih pozicija za prvih deset posada po ostvarenim najboljim vremenima na Shakedownu održan je ceremonijalni start. Gotovo je nemoguće riječima opisati pozitivnu energiju i euforiju koja se proširila mnogo dalje od glavnog trga u Svetoj Nedelji. “Nema toga u cijelom svijetu”, “Ovako nešto se može doživjeti samo na RSSDu”, “Kakav Monte Carlo, ovo je vrh” pljuštali su komentari. Druženje i veselje nastavilo se do kasnih večernjih sati, nitko nije želio prekinuti čaroliju.

Giovanni Trentin/Danilo Fappani

Vremenska prognoza za vikend bila je skoro savršena, hladno, ali uz sunce i ono najvažnije bez padalina. I bilo je upravo tako. Već od ranog jutra, dok se sunce tek lagano budilo, zaljubljenici u rally tražili su idealne pozicije za gledanje i uživanje. Tijekom dana nasip uz stazu bio je gotovo ispunjen kao i Savršćak Arena u šodericama.

U nedjelju su odvožena, prema planu, četiri brzinska ispita. Pobjednik Martin László krenuo je oštro od samog početka, nizao je najbrža vremena na svim brzinskim ispitima i na kraju se ponosno popeo na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Prvi puta je nastupio i zauvijek se upisao u RSSD kuću slavnih. Samo jednu stepenicu niže osvojio je mladi šesnaestogodišnjak Giovanni Trentin iz Italije, uz suvozača Danila Fappania u Škoda Fabia Rally2 Evo. Kao trećeplasirani završio je Mark Škulj iz Slovenije sa suvozačem Matej Čarom u Škodi Fabii Rally2. Prvi put na podiju su se našli tako mladi vozači, osobito Giovanni. Ali nije bio najmlađi u konkurenciji. Sada se u povijest RSSD-a kao najmlađi upisao sjajni četrnaestogodišnjak Matteo Bernini za volanom Fiata 124 Abarth Rally koji je na prvim brzincima uspio stizati i prestizati čak i one ispred njega. Time je napokon dokazano da ideja o uvođenju mladih u svijet rallya s kojom je Santa Domenica startala itekako imala smisla, a sada je doživjela poseban uspjeh. Mladi vozači su suvereno dominirali u konkurenciji, a u konkurenciji Tokić Junior Trophya bilo je čak trinaest natjecatelja.

Mark Škulj/Matej Čar

Uz mnogobrojne strane posade i domaći vozači uspjeli su pokazati svoju vještinu i osvojiti mjesta na pobjedničkim postoljima. Mladi Franko Vrbanović u vremešnoj Škodi Favorit uz iskusnog suvozača Zorana Raštegorca dojurio je do trećeg mjesta u Historic Trophyu i klasi 5. Na podij se popela i posada Martin Ravenščak i Dora Ravenščak osvojivši treće mjesto u klasi 2 u Ford Fiesti Rally3. U prvih 25 posada ovogodišnji RSSD završili su povratnici na rally staze Siniša Crnojević i Martina Maretić kao 12. u ukupnom poredku. Tu je i Niko Pulić sa suvozačicom Tajanom Koren Ivančević koji su završili na ukupno 14. mjestu. Brutalnom vožnjom braća Mikulec, Mislav i Marko, pobjedili su u klasi RSSD2 i jedini su od hrvatskih posada kojima je uspijelo pobijediti u nekoj od klasa u međunarodnoj konkurenciji, a ukupno su završili na 15. mjestu. Prvo organizator, a onda i vozač Daniel Vojvodić uz suvozača Filipa Puzića odlično se snašao u Suzuki Swiftu ZMX kojeg je vozio prvi put i dojurio do 23. mjesta ukupnog poretka. Iskusni Nenad Lončarić i Tajana Vojvodić Pinky zatvorili su listu od prvih 25.

13. RSSD 2023 održan je, malo je reći, uspješno. Bio je to vrhunski spektakl kakvog možemo vidjeti  i doživjeti samo u Svetoj Nedelji. Iz godine u godinu, ovaj rally show je sve bolji, pa već polako se postavlja pitanje da li može bolje. RSSD tim kratko kaže: “MOŽE!”. Ostaje nam pričekati slijedeću godinu i unaprijed se veseliti iznenađenjima koja nam spremaju. Vidimo se na 14. RSSD 2024.!

Objava 13. RSSD 2023. – Uspješno završen makadamski spektakl pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: GP1_hr