Ekstremni zimski uvjeti, snijegom pokriveni planinski putevi, udaljeni dvorci i BMW X6 – sastojci za spektakularan kratki film o divljoj Rumunjskoj prekrivenoj snijegom.

Bukurešt/München. Najteži dani rumunjske zime ove godine: više od 50 cm snijega u samo 24 sata, a temperature od -20 ° C ili niže. To su bili i neki od najspektakularnijih trenutaka za snimanje. Kreativni par Stanislav Cociorva i Ecaterina Cernei, poznat kao “neat.graphics” ili jednostavno Stanly & Katja, su se uhvatili u koštac s ovim izazovima, istražujući jedinstvene smrznute krajolike rumunjskih planina. Junak ovog projekta bio je BMW X6 M50d xDrive. Suočio se sa ekstremnim zimskim uvjetima i snijegom, planinskim cestama gdje je odveo ekipu do savršenih lokacija snimanja. Rezultat je zapanjujući kratki film o divljim, snijegom pokrivenim planinama Rumunjske.

“Kako smo već stekli iskustvo snimanja Rumunjske u ljeto, bili smo u iskušenju napraviti još jedan film u zimskim mjesecima. Koristeći znanje koje smo stekli tijekom prijašnjih izleta odabrali smo lokacije koje nude bogatu raznolikost prirodnog krajolika i kulturnih znamenitosti”, objasnila je Katya.

Projekt je sniman na 10 lokacija, a protegnuo se kroz 2 tjedna pokrivajući udaljenost od 2500 km. To uključuje planinske ceste na velikim nadmorskim visinama koje zavijaju svoj put do 2000 m. Među njima je poznata i divlja “Transfăgărăşan”, koju je Jeremy Clarkson nazvao “najljepšom cestom na svijetu”, a sada je gotovo potpuno prekrivena snijegom. Udaljeni planinski dvorci također se spektakularno pojavljuju u filmu. Zloglasan Drakulin dvorac, Bran, vjerojatno je imao najopsežnije snimke.

“Najveći izazov s kojim smo se suočili tijekom našeg putovanja je bilo vrijeme. Naime planinski zavoji prekriveni snijegom i ledom. BMW X6 M50d nije samo epska prisutnost na filmu, već nas je beskompromisno doveo do naših lokacija i pomogao ostvariti naš projekt na vrijeme. Bez obzira na ekstremne zimske uvjete i nepristupačno stanje planinskih cesta, uvijek smo uspjeli doći na odredište”, nastavlja Stanly.

Krajnji rezultat projekta, kratki film “Smrznuta Rumunjska”, možete pogledati ovdje:

 

O BMW X6 M50d.

Od njegovog lansiranja, BMW X6 M50d je najmoćniji tro-litreni dizel u svom segmentu. Pruža maksimalnu snagu od 280 kW/381 KS i najveći okretni moment od 740 Nm. Ovdje je ključ inovativni sustav turbopunjača; dva relativno mala turbopunjača i jedan veliki turbopunjač kako bi se isporučila potrebna količina snage. Niski moment tromosti malih turbopunjača maksimalno se koristi za isporuku munjevitih reakcija. Povezanost s velikim turbopunjačem je maksimizirana kako bi se generiralo što je više moguće tlaka punjenja – baš kako zahtjeva situacija u vožnji.

BMW X6 M50d ubrzava od 0 do 100 km/h u 5,2 sekunde i ima impresivne rezerve snage za sportska među-ubrzavanja, čak i pri većim brzinama. Istovremeno, prosječna potrošnja goriva od BMW M Performance automobila je smanjena za 14 posto i sada iznosi samo 6,6 litara na 100 kilometara. Emisija CO2 je 174 grama po kilometru. BMW X6 M50d tako pokazuje iskrenu spremnost za isporuku impresivne učinkovitosti na ovoj iznimno visokoj razini izvedbe.

Lokacije snimanja: Park prirode Bucegi: Prijelaz Zănoagei, Prijelaz Tătarul Mare, Jezero Bolboci, 713 planinska cesta. Transfăgărășan cesta i okolica, Vrh Vânătoarea lui Buteanu, Vrh Caprei, Vrh Iezer. Dvorci: castelul Peleš, castelul Bran, cetatea Râșnov Ostalo: Rijeka Olt, Prijelaz Bicaz.