U konkurenciji 48 posada iz deset zemalja ukupni pobjednici Mađari Kovacs-Istovics, hrvatska pobjeda posadi Šebalj-Stublić.

ZAGREB – Ovogodišnja kultna „Delta“ na startu je okupila 48 posada iz deset zemalja, sve u okviru bodovanja FIA Europskog rally trofeja, FIA junior ERT za vozače, Međunarodnog zonskog prvenstva Hrvatske, Državnog prvenstva Hrvatske te Otvorenog prvenstva Zagreba (Regija Sjever HAKS-a). U organizaciji Autokluba Delta održan je “49. Zagreb Delta Rally 2023.”, vožen itinererom duljine 464,98 km, od čega je na 11 brzinaca, raspoređenih na četiri različite dionice, okruženja Dugog Sela i Samobora, otpadalo 125,16 km. Da je i ovogodišnje izdanje bilo izuzetno zahtjevno potvrđuje i podatak da je do cilja stiglo 29 posada, a odustalo je čak 19, gotovo svi zbog tehničkih kvarova.

Pobjednički pjenušac na cilju pored stadiona GNK Dinamo u Maksimu, ovogodišnjoj bazi rallya, ispijala je mađarska posada Antal Kovacs-Gergely Istovics u Hyundai i20 N Rally2, koji su sve brzince provezli u vremenu 1:22:32,9 sati, što je za manje od pola minute, točnije 29,3 sekunde bilo brže od drugoplasiranih, ujedno najboljih hrvatskih predstavnika i pobjednika u PH, posade AK Delta Juraj Šebalj-Marijan Stublić u Toyoti Yaris GR.

Mađari su već prvog dana, na dva prolaska brzincem u okruženju Dugog Sela, ostvarili minimalnu prednost, dok je naša posada u oba prolaska ostvarila „tek“ četvrto vrijeme. Novi dan i nova destinacija šireg okruženja Samobora objedinjavao je po tri brzinca u svakom krugu, da bi poslije prvog Mađari imali prednost ispred Šebalja i Stublića od 41,8 sekundi. Kovacs je u svoju korist najboljim prolascima upisao i dionice Drežnik Podokićki-Kladje i Smerovišće-Grdanjci, dok je Šebalj bio uspješniji dionicom BI Samobor – Breslovje. Središnji dio drugog natjecateljskog dana, tijekom ponovnog prolaska sva tri brzinca, najbrža vremena svih ostvario je Juraj Šebalj, smanjivši zaostatak za vodećim Kovacsom na 15,1 sekundu. U konačnici, Kovacs u posljednjem „krugu“ brzinaca nije dozvolio iznenađenje, ostvario najbolja vremena ispred Šebalja na sva tri i stekao završnu pobjedničku prednost od 29,3 sekunde. Kovacs je upisao sedam, a Šebalj četiri najbolja vremena brzinaca. Do pobjedničkog postolja „generalke“ i trećeg mjesta konstantnom vožnjom, uglavnom trećim vremenima gotovo svih brzinaca, stigla je slovenska posada Darko Peljhan-Matej Čar (VW Polo RN4), čiji je zaključni zaostatak za pobjednicima bio 1:19,8 minuta.

Među prvih deset ukupnog poretka u međunarodnom dijelu još su dvije posade iz hrvatskih klubova, na petom mjestu Mađar Janos Szilagyi (AK Delta Sport) i sunarodnjak mu Robert Balai u Peugeotu 208 Rally4, dok je u Citroenu C2 do izvrsnog devetog mjesta stigla posada AK Zagorje Nino Bogović-Mateo Butorac.

Pobjednik Mađar Antal Kovacs osvojio je i dvije zasebne nagrade organizatora, „Trofej Milivoj Obad“ što ga AK Delta dodjeljuje u znak sjećanja na bivšeg gradonačelnika Dugog Sela i čovjeka bliskog tadašnjem organizacijskom timu istoimenog rallya za zbroj rezultata dva dugoselska ispita, te „Memorijal Berislav Čegelj“ u znak sjećanja na dugogodišnjeg glavnog tajnika i predsjednika AK Delta za ukupni rezultat posljednja tri brzinska ispita rallya.

ZAGORCI EKIPNO NAJUSPJEŠNIJI

Šebalj, Szilagyi i Bogović trojica su najboljih vozača ukupnog poretka za Prvenstvo Hrvatske, svaki pobjedom u svojoj klasi, dok je klasa 4 pripala posadi Kristijan Kroflin-Stjepan Franić iz AK Zagorja u Citroen Saxu 1.6. Grupu S1 klase 5 PH osvojila je posada Marko Užila-Aleksandar Radovčić (AK Prorace Sv.Lovreč, Peugeot 106 1.4), a grupu S2 klase 5 Emanuel Iđaković-Josip Borovec (AK Zagorje/AK Delta Sport, Opel Adam Cup 1.6). Iđaković je ujedno bio i najuspješniji junior dok je najboljom suvozačicom proglašena Doris Labinjan koja nastupa sa suprugom Nenadom Hrvatinom za AK Prorace.

U konkurenciji 15 hrvatskih klubova ekipnu su pobjedu ostvarile posade Autokluba Zagorje, nadmašivši favorizirane AK Delta Sport i AK Delta.

Na startu ovogodišnje Delte, među sudionicima su se našle 32 hrvatske posade, no na žalost ciljne rampe nije vidjelo čak njih 14. Najčešći uzroci odustajanja bili su tehnički kvarovi.

Slijedeći rally u sustavu bodovanja Prvenstva Republike Hrvatske bit će, prvog rujanskog vikenda, 12. Kärcher rally Kumrovec 2023. u organizaciji zagrebačkog Autokluba Delta Sport.

Autor: Miroslav Krpan
Foto: Facebook/Gergo Istovics

Objava 49. Zagreb Delta Rally: Mađarima generalka pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: GP1_hr