Jedna od bitnih i nezaobilaznih stavki u vašem mjesečnom kućnom budžetu definitivno je plaćanje troškova automobila. Troškovi financiranja automobila, osiguranja i održavanja, vrlo često mogu doseći i preko 20% vašeg ukupnog mjesečnog prihoda. Zato je vrlo važno donositi ispravne i provjerene odluke o vašim ulaganjima. Kada kupujete automobil, pazite da se uklapa u vaš proračun. Koristite sljedeće savjete za kupnju automobila, kako biste ispravno odlučili pri kupovini automobila.

1.Odlučite koja vrsta automobila zadovoljava vaše potrebe

Da li vam je uistinu potreban model s pogonom na sva četiri kotača kako biste prometovali gradom? Trebate li pravo teretno vozilo koje je sposobno povući čak i veći brod? Evo još neka pitanja koja će vas voditi pri vašoj odluci o kupnji: Trebate li manualni ili automatski mjenjač? Koje sigurnosne opcije želite u vašem slijedećem vozilu? Trebate li mogućnost prijevoza velikog kapaciteta tereta? Trebate li uistinu vozilo za vuču? Da li vaša visina definira prostor unutar automobila? Koliko će te i kako često prevoziti veći broj putnika? Koliku kilometražu prevaljujete godišnje? Odredite prioritete kako bi donijeli ispravnu odluku!

2.Odlučite koliko financijski možete izdvojiti za novi automobil

Automobil koji odaberete mora zadovoljiti vaše potrebe i mora odgovarati vašem proračunu. Mnogi ljudi ne znaju kako upravljati vlastitim proračunom pa tako potroše više od potrebnog na financiranje automobila. Kako se na kraju odlučiti na budžet? Evo i nekoliko konkretnih savjeta: Odaberite financiranje koje će biti između 15 – 20% vašeg mjesečnog kućnog prihoda, ne više! Iznos koji ste uštedjeli za polog pri kupovini automobila pomoći će vam da odredite ukupan budžet za kupovinu automobila. Ukoliko nemate raspoloživih barem 20% pologa za automobil koji zadovoljava vaše potrebe, razmislite ipak o kupovini manje skupog modela, u svrhu manje mjesečne rate.

3. Odlučite li da li će te automobil kupiti „leasing“ financiranjem

Automobil financiran kroz „leasing“ model otplate, omogućava puno ljepše i luksuznije vozilo nego što ste možda sposobni financirati, no imajte na umu da je ovaj način financiranja povoljan isključivo za kupce koji svoj automobil češće mijenjaju novim, odnosno svakih 2-4 godine. Ukoliko ste ipak tip vozača koji automobil vozi „dok mu ne otpadnu kotači“, ovakva vrsta financiranja nikako nije pogodna za vas.

4. Odlučite se da li kupujete novi ili rabljeni automobil 

Prednost kupnje rabljenog vozila svakako je da prvom vlasniku vozila prepustite užitak mirisa novog automobila, ali i veliki inicijalni gubitak na vrijednosti. Imajte na pameti kako će vam kupovina rabljenog uštedjeti veliki iznos u odnosu na potpuno novi automobil. No pri kupovini rabljenog automobila morate biti spremni i na neke kompromise. Rabljeni automobili zahtijevaju više održavanja i popravaka od novih. Ukoliko u tome uživate, to vam i neće biti neki problem. Međutim, ukoliko neko vrijeme ne želite posjećivati servise – novi automobil je definitivno bolji izbor.

Ukoliko razmišljate o kupnji automobila, redakcija TV Automagazina rado će vam pomoći kroz savjete i preporuke, kao što već godinama savjetujemo i usmjeravamo naše gledatelje!

5. Pripremite se na cjenkanje! 

Bilo da se odlučite za nekim od oblika financiranja pri kupnji novog ili rabljenog automobila, usporedba uvjeta u zadnoj fazi je neizbježna. Ovakvim pristupom pri kupnji imate ideju koju vrstu automobila i cjenovnog raspona si uistinu možete priuštiti, a možete i dobiti kvalitetne informacije o tome  što vam to lokalni trgovci nude. Pregledajte web stranice trgovaca, velikoj količini informacija moći će te pristupiti i iz udobnosti vlastitog doma. Nakon što pronađete nekoliko automobila koji su vam „zapeli za oko“, možete usporediti cijene i ponude ostalih trgovaca. Na kraju – budite oprezni pri čitanju i potpisivanju financijskog dijela završne faze kupovine. Mnogi trgovci pokušat će vam prodati sve vrste “proširenih jamstava” i drugih paketa koji možda nisu vrijedni dodanih troškova. U 50% slučajeva, jamstva imaju mnoge nejasnoće, jer većina bitnih popravaka nije pokrivena kroz dobivena jamstva proizvođača. Ipak nije sve tako crno neki zastupnici nude odlične akcije, tako primjerice  Tomić & Co. pri kupnji novog automobila uključuje uslugu BSI servisnog paketa koji će vam uštedjeti neplanirane troškove održavanja vozila. Usluga se može povoljno ugovoriti i za rabljena BMW vozila!

Dakle, budite spremni i ne zaboravite slijediti korake iz ovog vodiča prije nego se definitivno odlučite na kupnju vašeg slijedećeg limenog ljubimca!