Nakon pobjede Charlesa Leclerca u Monzi, raspoloženje u Ferrarijevoj ekipi jako je dobro. Međutim, do novog trkaćeg vikenda ostalo je još samo nekoliko dana, a Frederic Vasseur svjestan je da će borba u nastavku sezone biti žestoka.

Iako je svaka pobjeda u Svjetskom prvenstvu Formule 1 izuzetno vrijedna i na svoj način specifična, za Ferrari trijumf na domaćoj utrci u Monzi ima posebnu težinu. Pobjede se sada slave s Tifosima još intenzivnije, zbog činjenice da Propeti konjići u Monzi i nisu imali tako puno uspjeha u nedavnoj prošlosti.

Otkad je završila era Ferrarijeve dominacije s Michaelom Schumacherom, u Monzi su ostvarene tek tri pobjede. Fernando Alonso zaslužan je za jednu, 2010. godine. Iduće dvije potpisao je Charles Leclerc, 2019. godine i prije tjedan dana. Bila je to luda nedjelja u talijanskom ‘Hramu brzine’, a Ferrari je mudrom strategijom uspio pobijediti McLaren i proslaviti treću pobjedu u ovoj sezoni. Prva je to domaća pobjeda pod vodstvom Frederica Vasseura.

“Za Ferrari i za Charlesa pobjede u Monaku i u Monzi su, uz Imolu vjerojatno, dvije ili tri utrke koje svakako želimo uzeti u sezoni. No, na kraju dana, ne osvajamo više bodova u Monzi nego u Bakuu. Matematički gledano, to je pobjeda kao svaka druga. Međutim, sa strane emocija to je nešto vrlo važno jer smo od početka tjedna imali golemu podršku Tifosa, počevši od ponedjeljka u tvornici u Maranellu.”

“Bilo je puno ljudi već pred ulazom, a najbolji način za odužiti im se je – pobjeda. Nije lako, nije to uvijek u našoj kontroli, ali sigurno da se ekipa ovako može zahvaliti na njihovoj podršci”, rekao je Vasseur.

Ponajprije zbog velikih problema s kojima se u zadnje vrijeme bori Red Bull, situacija u konstruktorskom prvenstvu prilično se zakomplicirala. Prve dvije ekipe, Red Bull i McLaren, dijeli samo sedam bodova, no nakon pobjede u Monzi ni Ferrari ne odustaje od borbe za titulu. Zaostatak je 39 bodova, što je itekako moguće nadoknaditi u preostalih osam utrka.

“Mislim da bi bila golema pogreška nakon ove pobjede pokušati izvlačiti zaključke ili mijenjati plan. Veoma je dalek put do Abu Dhabija, još je u igri negdje oko 450 bodova. Jako je tijesna ova borba. Ja sam proveo nešto godina na pit wallu, ali iskreno ovo je prvi put da u Formuli 1 imamo situaciju u kojoj osam vozača može pobijediti na utrci bez nekakvih nesreća ili sudara. Četiri ekipe su sposobne pobijediti ili biti na postolju, a stvari se mijenjaju od sesije do sesije.”

“Za mene je najimpresivniji vikend vjerojatno bio onaj na Spa gdje je McLaren uzeo prvi trening, Red Bull drugi, mi smo startali s pole pozicije, a Mercedes je osvojio utrku. Osjećaj je da je tako skoro svugdje, osim što je Lando dominirao tijekom vikenda u Zandvoortu.”

“Bit će to golema borba do kraja sezone, to se može očekivati. Istina je da s osam bolida na ovoj razini kompetitivnosti, jedna momčad može imati jedan-dva, ali i sedam-osam. Neću pričati o odustajanjima, ali to može napraviti ogromnu razliku u pogledu bodova. Idemo se mi prvo koncentrirati na Baku. Korak po korak pa ćemo vidjeti”, poručio je šef Ferrarijeve momčadi.

Prošlogodišnja utrka u Azerbajdžanu protekla je u znaku Red Bulla, kao i skoro sve ostale. No, ova se sezona okrenula naglavačke u proteklih nekoliko mjeseci pa su bilo kakve prognoze prilično nezahvalne. Ferrari je lani imao vozača na pobjedničkom postolju. Charles Leclerc u Bakuu je osvojio drugo mjesto u sprintu, a treće mjesto u utrci. U oba slučaja kroz cilj je prvi prolazio Sergio Perez.

Objava Vasseur: Četiri ekipe sposobne su pobijediti, čeka nas golema borba pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak