Legendarni dizajner F1 bolida, Adrian Newey, u svibnju je objavio da odlazi iz Red Bull Racinga. Vjerojatno nema momčadi koja ga ne bi poželjela imati u svojim redovima, no u utrci za njegov potpis pobijedio je Lawrence Stroll i osigurao veliko pojačanje svom Aston Martinu.

Svim nagađanjima konačno je došao kraj. Nakon nekoliko mjeseci neizvjesnosti oko nastavka karijere Adriana Neweyja, službeno je potvrđeno da će jedan od najuspješnijih dizajnera F1 bolida svih vremena od iduće godine raditi za Aston Martin.

Velika je to pobjeda za Lawrencea Strolla, vlasnika momčadi s bazom u Silverstoneu. Kanađanin od svoje prve pojave u Formuli 1 silno želi doći do vrha i imati momčad koja će se boriti za pobjede i titule, a nema nikakve sumnje da mu šanse za ostvarenje tog sna značajno rastu nakon dovođenja Adriana Neweyja.

Newey je u svojoj karijeri radio za Williams, McLaren i Red Bull te sudjelovao u osvajanju 12 vozačkih i 13 konstruktorskih titula u Formuli 1. Prema dogovoru o prekidu suradnje s Red Bullom, Adrian ima pravo započeti s radom u novoj momčadi od ožujka iduće godine. To je od velike važnosti za Aston Martin jer će Newey moći raditi na dizajnu bolida za 2026. godinu, u kojoj na snagu stupaju nova tehnička pravila u Formuli 1. Upravo po uspjesima u takvim situacijama je Newey najpoznatiji.

Aston Martin je proteklih sezona puno ulagao u jačanje svog inženjerskog tima. Bivši Mercedesov šef odjela za motore, Andy Cowell, počinje raditi u Aston Martinu kao CEO od 1. listopada. Iz Ferrarija je ‘ukraden’ tehnički direktor za šasije Enrico Cardile, a Neweyja će dočekati i poznato lice iz Red Bulla, Dan Fallows. On je radio s Adrianom od 2006. do 2021., prije nego je postao tehnički direktor Aston Martina. Što se vozačke postave tiče, Aston Martin je za sljedeću sezonu potvrdio duo Fernando Alonso – Lance Stroll.

Kako prenosi BBC, 65-godišnji dizajner s Aston Martinom je dogovorio petogodišnji ugovor, a sa svim bonusima i dodacima trebao bi zarađivati oko 30 milijuna funti godišnje.

Je li ovo potez koji će konačno lansirati Aston Martin u vrh Formule 1? Momčad Lawrencea Strolla imala je odličan ulazak u prvenstvo 2023. godine i Alonso je nizao plasmane na postolja, no kako je sezona odmicala tako je bolid pokazivao sve više nedostataka. Taj negativan trend ekipa nije uspjela zaustaviti za aktualnu sezonu pa na utrkama tijekom 2024. nije ostvaren rezultat bolji od petog mjesta. Aston Martin je peti i u poretku konstruktora, s ogromnim zaostatkom za vodećom četvorkom koju čine Red Bull, McLaren, Ferrari i Mercedes.

Osim s Aston Martinom, Neweyja se proteklih mjeseci najviše povezivalo s Ferrarijem. Maštalo se o suradnji legendarnog dizajnera i najtrofejnijeg vozača svih vremena, Lewisa Hamiltona, međutim ta se priča ipak nije ostvarila. Suradnju s Neweyjem pred kraj svoje velike karijere iskusit će Fernando Alonso.

Objava Velika pobjeda Lawrencea Strolla: Adrian Newey potpisao za Aston Martin pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak