Svjetsko prvenstvo Formule 1 2024. imat će 24 utrke, bude li sve išlo po planu. Sezona će početi 2. ožujka, a završiti 8. prosinca.

World Motor Sport Council (WMSC), krovno tijelo unutar Međunarodne automobilističke federacije FIA-e, odobrilo je kalendar Svjetskog prvenstva Formule 1 za 2024. godinu.

Pet je ključnih točaka koje vrijedi izdvojiti vezano uz objavljeni kalendar. Prvo, sezona se sastoji od 24 Grand Prixa. Drugo, sezona će trajati od 2. ožujka do 8. prosinca. Treće, utrke u Bahreinu i Saudijskoj Arabiji vozit će se u subotu kako bi se poštivao Ramazan. Četvrto, Velika nagrada Kine vraća se prvi put nakon 2019. I konačno peto, pri slaganju kalendara pokušalo se redati utrke po principu regionalizacije.

Spomenutom regionalizacijom u FIA-i su se odlučili konkretnije pozabaviti, kako bi se izbjegla stalna putovanja s jednog kraja svijeta na drugi. Pomicanjem VN Japana u travanj, VN Azerbajdžana u rujan te povezivanjem Grand Prix vikenda u Kataru i Abu Dhabiju, dobila se bolja povezanost utrka koje se nalaze u istim regijama.

Ostaju i dalje neke nelogičnosti. Azijski dio sezone završava povratkom VN Kine (19. – 21. travnja), zatim se ide u Miami (3. 5. svibnja) pa u Europu na utrke u Imoli (17. – 19. svibnja) i Monte Carlu (24. – 26. svibnja), da bismo onda između Monaka i Španjolske (21. – 23. lipnja) imali putovanje u Kanadu (7. – 9. lipnja). Ne bi li bilo logičnije povezati odlazak u Miami s utrkom u Montrealu?

Objašnjavaju iz FIA-e da klimatska i ugovorna ograničenja uvjetuju održavanje nekih utrka izvan tih principa regionalizacije.

Dakle, prva utrka sezone vozit će se 2. ožujka u Bahreinu. To je subota, budući da je organizatorima utrka u Bahreinu i Saudijskoj Arabiji dopušteno da se trkaći vikendi protežu od četvrtka do subote, a kako bi se poštivao Ramazan koji počinje 10. ožujka. Dakle, zahvaća vikend u Džedi, ali pomaknut je i Bahrein kako bi se zadržao period od sedam dana između dviju utrka. Treća subotnja utrka u kalendaru je ona u Las Vegasu (23. studenoga).

Novih utrka u kalendaru nema, tek taj planirani povratak Kine, ako se konačno realizira. Bila je utrka u Šangaju u planu i za ovu godinu pa se nije održala. Sezona će i završiti u Aziji, utrkama u Kataru 1. prosinca i Abu Dhabiju 8. prosinca.

“Oduševljen sam što možemo objaviti kalendar za 2024. s 24 utrke, koji će donijeti uzbudljivu sezonu za naše navijače diljem svijeta. Postoji ogroman interes i kontinuirana potražnja za Formulom 1 i ja vjerujem da ovaj kalendar ima pravu ravnotežu između tradicionalnih utrka i uzbudljivih novih lokacija.”

“Želim zahvaliti svim promotorima i partnerima na njihovoj podršci i naporima u stvaranju ovog odličnog rasporeda. Naše putovanje prema održivom kalendaru nastavit će se u idućim godinama jer nastavljemo naše operacije prema cilju ‘Net Zero 2030’. Imamo još puno utrkivanja kojem se možemo veseliti u 2023., uključujući i inauguralnu Veliku nagradu Las Vegasa, a naši navijači mogu se radovati još većim uzbuđenjima iduće sezone.”

Stefano Domenicali, Predsjednik i CEO Formule 1

Objava Formula 1 objavila kalendar utrka za 2024. pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak