FIA, krovna organizacija Formule 1, svim je vozačima zabranila političke, religiozne ili osobne komentare i istupe bez ranije dozvole.

Zabrana ne vrijedi samo za vozače Formule 1, već za sva natjecanja koja spadaju u nadležnost FIA-e koja je uvela novi članak 12.2.1 u Međunarodni sportski kodeks.

“Zabranjeno je općenito iskazivanje i prikazivanje političkih, vjerskih i osobnih izjava ili komentara koji osobito krše opće načelo neutralnosti koje FIA promovira u skladu sa svojim statutom.”

Članak 12.2.1.

U posljednjih nekoliko godina vidjeli smo povećani broj političkih iskaza vozača, prvenstveno od Lewisa Hamiltona i Sebastiana Vettela.

Britanac je, primjerice, na VN Toskane 2020. nosio kontroverznu majicu na kojoj je pisalo “uhitite policajce koji su ubili Breonnu Taylor”.Podsjetimo, Mercedes je 2020. i 2021. imao i crnu livreju koja je bila simbol podrške kampanji “Black Lives Matter”.

Nedavno umirovljeni Vettel bio je kažnjen na VN Mađarske 2021. nakon što nije uklonio majicu na kojoj je pisalo “Ista Ljubav” prije državne himne.

Ranije je ove godine nosio majicu na kojoj je pisalo “Prestanite kopati katranski pijesak – klimatski zločin Kanade”.

Uz navedeno, FIA je dodatno postrožila Međunarodni sportski kodeks dodavši da se vozači moraju pridržavati protokola za ceremoniju postolja.

Objava FIA zabranila vozačima političke poruke bez dopuštenja pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Luka Tunjić