Nakon razočaravajućeg 17. mjesta u kvalifikacijama na Velikoj nagradi Azerbajdžana, Lando Norris od utrke nije mogao očekivati mnogo. No na kraju je ostvario sasvim dobar rezultat, i suprotno svim očekivanjima, osvojio više bodova od Maxa Verstappena.

Lando Norris je utrku na ulicama Bakua startao s 15. mjesta. Krenuo je na tvrđim gumama i relativno brzo se probio među deset najboljih, no veliki dio utrke proveo je iza Williamsa kojim je upravljao Alexander Albon, koji je bio na istoj strategiji. Ipak, zajednički su uspijevali zadati muke vozačima koji su startali na mediumu, a kad je Albon otišao u boks, Norris je uspio nizati dobre krugove i dodatno napredovati u poretku.

“Mislim da nismo mogli tražiti išta više. Bili bismo sretni s osmim mjestom jer smo očekivali da će četiri momčadi iz vrha držati svoja mjesta i da ću ja biti osmi. Imao sam dobar start, dobra je bila i strategija.”

“Bilo bi mi drago da sam Alexa prestigao malo ranije. Otežao mi je život. Kad je Alex skrenuo u boks, mislim da sam imao najbolji tempo na stazi, čak i na tim starim tvrđim gumama koje sam imao od starta. Uspio sam osloboditi sav potencijal koji naš bolid ima. Bolid je letio, tako da me još više živcira što se dogodilo u subotu”, komentirao je McLarenov vozač.

U pokušaju smanjivanja zaostatka u prvenstvu za vodećim Maxom Verstappenom, Norris je uspio ostvariti još jednu mini pobjedu. Nakon sudara Carlosa Sainza i Sergija Pereza, Lando je ciljem prošao na četvrtom mjestu, ispred Maxa. Još je vozač McLarena uzeo i bod za najbrži krug pa je sa 62 boda svoj zaostatak smanjio na 59.

“Ostao sam pomalo iznenađen. Kad startate 15., onda baš i ne očekujete da ćete ga pobijediti. Bio sam oko 20 sekundi iza u odnosu na sve njih. No, stvoriti prednost ispred njega, otići u boks pa ga prestići na stazi, nisam to očekivao”, rekao je Norris.

Osim što je sebi osigurao dobar rezultat, Norris je tijekom utrke uspio pomoći i momčadskom kolegi Oscaru Piastriju. Australac se borio za prvo mjesto protiv Charlesa Leclerca i Sergija Pereza, a Norris je uspio zadržati Meksikanca iza sebe u jednom krugu, čime je Piastriju omogućio odlazak u boks uz zadržavanje pozicije. Red Bullov vozač ostao je iza Piastrija, koji je pak uspio prestići Leclerca i pobijediti.

“U tom trenutku još sam bio iza Alexa, tako da nisam mogao napraviti puno. Nisam usporio, samo sam čuvao gume malo više jer su se pregrijavale. To je omogućilo Oscaru da ostane ispred i potencijalno uzme pobjedu, tako da sam sretan što sam igrao malu ulogu u tome. Za nas kao momčad, to je ono što trebamo raditi.”

“Mislim da to nije imalo utjecaja na ishod moje utrke, ali je imalo utjecaj na Oscara i to je bilo najvažnije. To je bio moj posao danas, pomoći Oscaru, a završiti na prvom i četvrtom mjestu bilo je savršeno”, zaključio je Lando.

Objava Norris: Nisam očekivao da ću završiti ispred Verstappena pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak