Utrke za ovogodišnju sezonu Formule 1 su u punom zamahu međutim, unatoč uzbuđenju koje sa sobom nosi ovaj natrpani kalendar, postoji i nekoliko poteškoća koje se moraju prevladati kako bi se osigurala dugoročna održivost sporta.

Ovogodišnja sezona Formule 1 započela je s testiranjima na arapskom poluotoku, zatim putovanjem u Saudijsku Arabiju, pa još jednim putovanjem na utrku u Australiji, dok nam je za koji tjedan na rasporedu Velika nagrada Azerbajdžana. Prilično raštrkan kalendar, s obzirom na to da Formula 1 želi biti ugljično neutralna do 2030. godine.

U svojoj ulozi direktora GPDA udruženja vozača, vozač Mercedesa, George Russell smatra da je potrebno preurediti kalendar kako bi se osigurala dugoročna održivost sporta. Iako se trenutni kalendar čini neodrživim, Russell je optimističan u vezi budućnosti sporta. On vjeruje da će vozači i timovi pažljivo pratiti događanja i da će se kalendar sastavljati na logičniji način u narednih nekoliko godina.

”Mislim da zajedno imamo snažan doprinos, a Stefano [Domenicali, Direktor F1] je izuzetno otvoren za razmjenu mišljenja i otvoren je za dijalog. Očito je da se puno govori o održivosti kalendara, skakanju između Bliskog Istoka, Amerike i Europe, ali mislim da će se to u narednim godinama poboljšati. Smatram da za mnoge navijače ovo nema puno smisla”, rekao je Britanac.

Ova razbacanost kalendara je poprilično problematična za Melbourne, gdje se utrka za Veliku nagradu Australije održava kao samostalni događaj, iako postoji prostor da se spoji s primjerice Velikom nagradom Katara. Vozači i osoblje svakako dok putuju prema Europi koriste letove iz Dohe, Abu Dhabija ili Dubaija.

Albert Park je posljednji put bio spojen s nekom utrkom prije skoro jedno desetljeće i to Velikom nagradom Malezije 2013. godine. Poslije te utrke uvijek je postojala neka vrsta odgode od dva tjedna, a to ne samo da stvara višak prijeđenih kilometara već je vozačima jako teško prilagoditi se na sve te vremenske zone. Također, momčadi bi rado vidjele mogućnost da se utrke u Miamiju i Kanadi spoje.

”Postoje mnoga ograničenja s vremenskim prilikama, ali definitivno mislim da bi Australija trebala biti povezana s utrkom na Bliskom istoku jer smo gotovo svi doletjeli ovdje prošli tjedan u subotu ili nedjelju. Svi mehaničari, inženjeri, također već gubite dodatnih tri ili četiri dana. Tako da, da, ima smisla povezati to s utrkom na Bliskom istoku”, rekao je Russell.

Uz sve to, postoje i poteškoće u samoj organizaciji utrka, posebice u slučaju kada se održavaju uzastopne utrke. Russell smatra da se napor koji imaju u kalendaru od 24 utrke može ublažiti tako da se u petak održi samo jedna sesija i to u poslijepodnevnim satima, tako da momčadi mogu stići na mjesto utrke jedan dan kasnije.

”Za dobrobit 2000 ili 3000 ljudi koji putuju diljem svijeta, imati prvu sesiju u petak poslijepodne, navečer, kako bi momčadi stigle bez pritiska, recimo u srijedu”, rekao je Russell i dodatno objasnio:

”Ako prva sesija bude u petak ujutro, morate ovdje biti u četvrtak, što za mnoge utrke zahtijeva let srijedom. Ako to možemo pomaknuti tako da momčadi mogu letjeti u četvrtak ujutro, kada sve to zbrojimo s 24 utrke u godini, to vam je gotovo mjesec dana više kod kuće ili spavanja u vlastitom krevetu, što ima ogroman značaj u ovom cirkusu.”

U svakom slučaju, sezona Formule 1 za 2023. godinu je u punom zamahu i donosi uzbuđenje i izazov. Međutim, da bi se osigurala dugoročna održivost sporta, moraju se riješiti neki ključni problemi, posebno u vezi s organizacijom utrka i rasporedom kalendara. Nadamo se da će se vozači, momčadi i organizatori utrka uspjeti zajednički dogovoriti i da će zajedno raditi kako bi osigurali dugoročnu održivost najelitnijeg automobilističkog natjecanja na svijetu.

Objava Russell smatra da ima prostora za poboljšanja pri planiranju kalendara utrka pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Stjepan Feketija