Nastavlja se zgusnut raspored Formule 1 na američkim kontinentima. Ovog vikenda čeka nas VN Meksika. Prvi slobodni trening obilježile su vožnje mladih vozača, a to su bili:

  • Pato O’Ward u McLarenu umjesto Landa Norrisa
  • Kimi Antonelli u Mercedesu umjesto Lewisa Hamiltona
  • Felipe Drugovich u Aston Martinu umjesto Fernanda Alonsa
  • Ollie Bearman u Ferrariju umjesto Charlesa Leclerca
  • Robert Shwartzman u Sauberu umjesto Guanyua Zhoua

Već i prije zelenog svjetla, vozači su bolide poredali na izlazu iz bokseva, a prvi je izašao Drugovich u Aston Martinu ispred Bearmana u Ferrariju. Domaći Sergio Perez u Red Bullu među prvima je krenuo u brzi krug na najtvrđim gumama, ali je morao odustati radi crvene zastave koja se pojavila nakon što je Kimi Antonelli prelaskom preko nečijih dijelova karoserije na startno ciljnoj ravnini dodatno raspršio sitne komade po asfaltu.

Sesija se nastavila nakon 7 minuta, a svi vozači bili su na hard komponenti guma. Najbrže vrijeme tada imao je George Russell, 1:20.727. Dosta proklizavanja bilo je kroz drugi sektor koji obilježavaju brzi zavoji s mnogo promjena smjerova. Momčadi su također suočene i s velikom nadmorskom visinom staze, što znači rjeđi zrak, a sukladno tome i teže hlađenje komponenata bolida.

Mladi vozači su u prvoj polovici treninga vozili krugove za dno ljestvice vremena, ali bile su to uglavnom testne vožnje s rešetkastim senzorima. Nažalost, prvi od njih je nastradao Ferrarijev Ollie Bearman nakon kontakta s Williamsom Alexa Albona, upravo u problematičnim brzim zavojima drugog sektora. Nastupili su uvjeti crvene zastave. Albon je naletio na Bearmana, ali je očito izgubio kontrolu upravo zbog naglog usporavanja kada je naletio na sporog vozača Ferrarija.

Sesija se nastavila s 24 minute do isteka vremena, ovog puta s najmekšom komponentom guma. Carlos Sainz tako radi tada najbrže vrijeme sesije s vremenom 1:18.573, ali uskoro Russell ide još brže – 1:17.998. Za razliku od Texasa, Mercedes se ovog vikenda čini više stabilnim, a ni Ferrari ni Red Bull nisu do kraja sesije vozili blizu ovog vremena kruga.

S 10 minuta do kraja treninga, napokon su i ‘klinci’ malo ubrzali, Kimi Antonelli imao je 11. vrijeme sesije s vremenom 1:19.200. Dakle, preko sekunde sporije od najbržeg u drugom Mercedesu. Max Verstappen je momčadi sa 7 minuta do kraja sesije javio kako se motor čudno ponaša i da nema snage. Došao je do bokseva i više se nije vraćao na stazu. Kasnije su iz momčadi potvrdili da imaju problem s pogonskom jedinicom.

Do kraja treninga bilo je još nekoliko brzih krugova, te vožnji opet na hard komponenti guma. Najviše razoračan ostao je Felipe Drugovich koji je momčadi javio da sesija nije bila baš uspješna.

Ferrari i McLaren se opet čine najkompletnijima, a Mercedes unatoč najbržem krugu za sada ostaje nepoznanica. Red Bull za sada ovo nije mogao pratiti.

Rezultati prvog slobodnog treninga:

Objava Russell najbrži na otvaranju vikenda u Meksiku pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Vukajlovic