U aktualnoj sezoni Formule 1 održano je osam utrka, a Lance Stroll je samo jednom uspio završiti vikend ispred Fernanda Alonsa. Španjolac je komentirao što to nedostaje njegovom momčadskom kolegi da bi ostvarivao bolje rezultate.

Dok je Fernando Alonso već skupio 117 bodova za Aston Martin, a pritom je čak šest utrka završio plasmanom na pobjedničko postolje, Lance Stroll je osvojio samo 37 bodova i najbolji rezultat u 2023. mu je četvrto mjesto.

Kanađanin je imao onu biciklističku nezgodu i ozljedu na početku sezone pa je to sigurno utjecalo na njegove nastupe u prvih nekoliko utrka, no nije niti kasnije uspio dosegnuti razinu nastupa kojom bi parirao momčadskom kolegi. Fernando je ponudio svoja razmišljanja o momčadskom kolegi…

“Poznajem Lancea od 2012. Zapravo, upoznao sam ga u Montrealu na jednom Ferrarijevom eventu kad je bio član njihove akademije. Mislim da Lance pokazuje brzinu u bolidu, predanost. Vidjeli smo na početku godine također, kad se utrkivao sa slomljenom šakom. Tako nešto vidite jedino kad čovjek stvarno ima strast prema onome što radi.”

“Vidjeli smo puno puta u prošlosti Lanceove bljeskove – u kišnim kvalifikacijama, na startovima, vožnjama u prvim krugovima… Te neke stvari su izvanredne. No onda, u nekim drugim vikendima rezultati ne dolaze ili upadnete u loš niz u kvalifikacijama, a zbog tako nečega vam vikendi mogu biti kompromitirani.”

“Mislim da je za njega najvažnija stvar uhvatiti konstantu, vikend za vikendom… Ta konstanta bi bila idući korak u njegovoj karijeri, da se u kontinuitetu bori za mjesta u prvih pet, a onda bi se na kraju godine vidio bodovni učinak koji je ostvaren kad se sve vikende odradi na pravi način. Kao što sam rekao, s motivacijom i predanošću koju on ima, ali i timom kakav Aston Martin trenutno postaje, mislim da je samo pitanje vremena kad će i ovo doći”, rekao je Alonso.

U te “bljeskove” koje Alonso spominje možemo uvrstiti postolje na VN Azerbajdžana 2017. ili pak pole position na VN Turske 2020. u jako izazovnim uvjetima.

Za Aston Martin bi bilo jako važno da Lance počne ostvarivati nešto bolje rezultate u nastavku sezone. Bitka za drugo mjesto u poretku konstruktora mogla bi biti vrlo napeta, a Alonsu treba pomoć u osvajanju bodova. Mercedes sada ima 167 bodova i njegovi vozači puno su ujednačeniji u rezultatima, a Aston Martin zaostaje 13 bodova primarno zahvaljujući Alonsovim rezultatima.

Objava Alonso: Lance ima brzinu i predanost, najvažnije je da uhvati konstantu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak