Nyck de Vries sigurno niti u najružnijim snovima nije očekivao da će njegova F1 karijera početi ovako kako je počela. Nakon osam utrka u aktualnoj sezoni još uvijek nema niti bod, a lošije rezultate od njega jedino ima Logan Sargeant iz Williamsa.

Od De Vriesa su se očekivale dobre stvari nakon što je onako upečatljivo debitirao u Formuli 1 na prošlogodišnjoj VN Italije u Monzi. Uskočio je tada u bolid Williamsa umjesto bolesnog Alexa Albona i osvojio odlično deveto mjesto u toj utrci.

Za ovu sezonu angažirao ga je AlphaTauri i stvari zasad ne idu u dobrom smjeru. Niti za momčad, a niti za nizozemskog vozača. Nakon što je upravo Albon na prošloj utrci u Kanadi donio Williamsu ekstremno važnih šest bodova, AlphaTauri je posljednja momčad u poretku konstruktora.

Međutim, koliko god momčad bila u problemima, De Vries je u još većim jer ne uspijeva pratiti čak niti momčadskog kolegu. Yuki Tsunoda osvojio je dva boda u ovosezonskim utrkama, omjer protiv De Vriesa mu je 6-2, u kvalifikacijama još dominantnijih 7-1. Ipak, šef momčadi Franz Tost staje u obranu svog vozača i naglašava koliko je teško novim vozačima uhvatiti pravi ritam u Formuli 1.

“Ja to uvijek kažem, novacima je stvarno teško ući u današnju Formulu 1. Zašto? Zato što ne znaju sve staze, posebno na početku sezone. Nyck nije znao Melbourne, Saudijsku Arabiju, Miami, a u Bakuu smo imali sprint utrku, što je značilo da su se nakon prvog treninga vozile kvalifikacije. To čini stvari doista teškima za vozača koji je nov u Formuli 1.”

“Rekao sam mu da treba ostati koncentriran, ostati uvjeren u svoje mogućnosti jer mi svi znamo da može odraditi dobar posao. Pobjeđivao je u utrkama Formule 3, Formule 2, osvajao je prvenstva… Osvojio je Svjetsko prvenstvo Formule E, a to znači da zna pobjeđivati i da zna osvajati prvenstva. On samo treba pronaći samopouzdanje, a mi mu trebamo osigurati dobar bolid”, rekao je Franz Tost.

De Vriesov najbolji rezultat zasad ostaje 12. mjesto u Monaku, a sigurno osjeća sve veći pritisak, svjestan da bi vrlo brzo mogao ostati bez posla, ne počne li ostvarivati bolje rezultate. Neće mu Tostova podrška previše pomoći jer Franz na kraju sezone ionako odlazi s mjesta šefa momčadi u Alphatauriju.

Objava Tost o De Vriesovoj krizi: To je vozač koji zna pobjeđivati u utrkama pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak