Iako je uvjerljivo najstariji vozač na F1 gridu, gotovo tri i pol godine stariji od sljedećeg po starosti – Lewisa Hamiltona, Fernando Alonso i uvjeren je da još uvijek može odraditi nekoliko vrhunskih sezona.

Fernando Alonso vozit će za Aston Martin u 2023., nakon što se toj momčadi pridružio iz Alpinea. Dvostruki svjetski prvak bit će partner Lanceu Strollu, a Aston Martin se nada značajnom napretku, nakon što je prošle sezone završio na sedmom mjestu u poretku konstruktora, bodovno izjednačen s Alfa Romeom.

Dvostruki svjetski prvak pridružio se Aston Martinu nakon što mu je ekipa iz Enstonea ponudila tek jednogodišnji ugovor, koji nije odgovarao njegovim apetitima. Alonso vjeruje da može napraviti razliku u ključnim trenucima utrke po pitanju strategije i donošenja odluka.

Španjolac je imao priliku voziti bolid britanske momčadi 2022. na testiranjima nakon sezone u Abu Dhabiju. Aston Martin je imao razočaravajuću sezonu, završivši na sedmom mjestu u poretku konstruktora, unatoč značajnom ulaganju vlasnika Lawrencea Strolla, čiji je sin Lance, Alonsov momčadski kolega.

Alonso, koji je zamijenio Sebastiana Vettela u Aston Martinu nakon Nijemčevog umirovljenja iz Formule 1, uvjeren je da će ”posebna atmosfera” unutar momčadi pomoći u poticanju napretka u sezoni 2023., a dodaje da ne bi pristao nastaviti da nije mislio kako može i dalje voziti na svom vrhuncu, ili da je uvjeren da Aston Martin ne može smanjiti razliku za ostalim konstruktorima dok je on još tu.

“Mislim da je iduće godine nerealno smanjiti zaostatak koji Aston Martin ima, ali moramo postaviti temelje koji su nam potrebni, postaviti osnovu za buduće bolide i raditi bolje od ljudi oko nas. Ovo je vrlo natjecateljsko okruženje. Da biste postali prvaci, morate isporučiti nešto posebno. Spreman sam isporučiti nešto posebno sa svoje strane i očekujem isto od momčadi”, kaže Alonso.

Španjolac je dodao da će ostati u Formuli 1 ”sigurno dvije ili tri godine”, ali ne želi predviđati koliko će točno nakon toga voziti.

“Sve u svoje vrijeme, idemo godinu po godinu. Ne znam, u 2021. možda nisam bio 100 posto, ali na sezonu 2022., na primjer, osjećam se jako ponosno. Nastavit ću s kakvim god rezultatima bilo sljedeće godine. Znam što mogu dati momčadi. Dakle, ne znam, dvije do tri godine sigurno”, rekao je Alonso.

Aston Martin će predstaviti proizvod svog mukotrpnog rada već 13. veljače u Silverstoneu, a pravi test za AMR23 bit će predsezonsko testiranje koje nam je na rasporedu od 23. do 25. veljače.

Autor: Stjepan Feketija

Objava Alonso: Ne bih bio u Formuli 1 da nisam na svojih 100 posto pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: GP1_hr