Poprilično razočaranje vladalo je u redovima Mercedesa nakon utrke za VN Saudijske Arabije. Ponovno su otkriveni značajni deficiti bolida u odnosu na konkurenciju, a više o tome govorio je Lewis Hamilton.

Sedmerostruki prvak svijeta proživio je još jedan razočaravajući trkaći vikend. Na njegovu žalost, takvi su u zadnjih nekoliko godina postali česta pojava u redovima Mercedesa. Momčad koja je osvojila osam konstruktorskih titula u nizu, od promjene tehničkih pravila 2022. nikako ne može napraviti bolid koji bi konkurirao za pobjede.

Očekivalo se da će ovogodišnji W15 donijeti nekakav pomak, ali nije, barem ne još. Na Velikoj nagradi Saudijske Arabije šesto je mjesto zauzeo George Russell, a Lewis Hamilton tek deveto. Ispred Mercedesovih vozača završio je barem po jedan od bolida Red Bulla, Ferrarija, McLarena i Aston Martina, tako da je W15 zapravo bio tek peti bolid po brzini na Jeddah Corniche Circuit.

“Bit će izazovno u ovim idućim utrkama. Mislim da ćemo s paketom kojeg trenutačno imamo na svim stazama na kojima vladaju velike brzine biti u zaostatku. Dobri smo pri manjim brzinama i nismo tako loši kod srednjih brzina. Problem je zapravo kod velikih brzina, tako da se u tome moramo poboljšati”, započeo je svoju analizu utrke Lewis Hamilton.

“Kad sam prolazio kroz te jako brze dijelove s drugim vozačima oko mene, činilo mi se kao da su oni neka druga kategorija.”

Hamilton je u utrci pokušao profitirati strategijom koja se razlikovala od onoga što su radili gotovo svi vozači iz vrha. Oni su išli u boks vrlo rano, nakon što je zbog nesreće Lancea Strolla na stazu izašao sigurnosni automobil. Jedini koji to nisu učinili (od vozača iz gornjeg dijela poretka) bili su Lando Norris i Lewis Hamilton, ali na kraju nisu profitirali. Kad su u kasnijoj fazi odradili zaustavljanje, pali su na osmo i deveto mjesto. Iako su na bolide stavili mekše gume, nisu uspjeli uhvatiti čak ni Ferrarijevog debitanta Ollieja Bearmana. Naravno da Hamiltonu nije bilo zabavno u takvoj situaciji.

“Ne bih rekao da se zabavljam. Mislim, utrkujem se za deveto mjesto, tako da to definitivno mogu reći. Završiti deveti definitivno nije zabavno.”

“No uživam u onom dijelu utrkivanja. Lovio sam i pritiskao najjače što sam mogao, izvlačio maksimum koji sam mogao iz ovog bolida, bio sam na rubu. Nažalost, jednostavno je nedostajalo performansi pri velikim brzinama i tu su svi hodali preko nas.”

“Pozitivnih stvari ima. Bolid je dobar pri manjim brzinama. Moramo popraviti stanje kod velikih brzina. Ako u tome uspijemo, mislim da će nas to dovesti u borbu, ali prvo moramo obaviti posao”, poručio je sedmerostruki prvak svijeta.

Lewis se nije dobro proveo sa svojim W15 na VN Saudijske Arabije

Ono što posebno živcira Lewisa, Mercedes je već treću sezonu zaredom u istim problemima. Na početku sezone otkriju se nedostaci bolida i onda ekipa radi na otklanjanju tih nedostataka, dok Red Bull nesmetano dominira prvenstvom.

“Frustrirajuće je tri godine zaredom biti na istome mjestu. Definitivno je teško, ali prionut ćemo poslu. Znam da svi u tvornici rade koliko god mogu, ali zaista moramo napraviti neke velike promjene. Nismo napravili dovoljno velike promjene, moguće.”

“Pogledate li tri momčadi ispred nas, oni još uvijek imaju drukčiji koncept od našeg u nekim područjima. Dakle, mi moramo poboljšati performanse, to je sigurno”, zaključio je Hamilton.

Iduća utrka je Velika nagrada Australije, na kojoj bi Mercedes također mogao imati problema. Staza u Melbourneu nije baš tako brza kao ona u Džedi, ali dosta je ubrzana nakon radova provedenih prije dvije godine. Hamilton i Russell sigurno će visjeti nad glavama svojih inženjera, kako bi se bolid barem malo bolje pripremio u odnosu na viđeno na obali Crvenoga mora.

Objava Hamilton: Frustrirajuće je tri godine zaredom biti na istome mjestu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak