Aston Martinov vozač odlučio je još jednom pokrenuti pitanje strogih ograničenja za F1 vozače, kad su testiranja bolida u pitanju. Smatra da je aktualan sustav nepravedan.

Lijepo je prisjetiti se nekih prošlih vremena, kad su testiranja u Formuli 1 bila posve neograničena i svaka je momčad mogla testirati kad je htjela i koliko je htjela.

Toga već dugo nema, ali ono što se nikako ne sviđa vozačima, je činjenica da se broj testnih dana stalno smanjuje. I ne tako davno testiralo se dva puta po četiri dana, tada uglavnom u Barceloni, ali sadašnja situacija vozačima nudi samo tri dana testiranja u Bahreinu.

I ono što je posebno frustrirajuće vozačima, testira se sa samo jednim bolidom, tako da se ta mizerna tri dana moraju dijeliti na dvojicu vozača. Fernando Alonso smatra da je to nepravedno.

“Imamo vrlo ograničena testiranja u Bahreinu. Razmišljao sam cijelu zimu o tome, kako je nepravedno da imamo samo dan i pol priprema za Svjetsko prvenstvo. Ne postoji drugi sport na svijetu u kojem se to događa, a tako se puno novca ulaže, tu je i sav taj marketing i dobre stvari koje govorimo o tome kako je Formula 1 sve bliža i bliža navijačima.”

“Ne mogu razumjeti zašto onda idemo u Bahrein na četiri dana, koja bismo mogli raspodijeliti na dva i dva za svakog vozača. Ako se ide na tri, što je neparan broj, onda se ne može podijeliti između vozača. I ne znam zašto ne idemo s dva bolida. Ionako smo već u Bahreinu i imamo utrku u narednom tjednu”, kaže Alonso.

Nije Fernando jedini koji postavlja ovakva pitanja. George Russell je direktor udruženja GP vozača i također podržava ideju da svaka momčad na testiranju sudjeluje s dva bolida.

“Osobno govoreći, ne mislim da su tri dana dovoljno jer morate imati na umu da je iz perspektive vozača to samo dan i pol. Možete li zamisliti da Rafael Nadal provede 12 tjedana bez da udari lopticu, a onda da dođe direktno na French Open s jednim i pol danom treninga? To se jednostavno nikad ne bi dogodilo. Mislim da bi bilo dobro rješenje da testiramo tri dana, ali s dva bolida”, poručio je Russell.

Ovogodišnja predsezonska testiranja na rasporedu su od 21. do 23. veljače na stazi Sakhir.

Objava Alonso: Nepravedno je da imamo dan i pol priprema za Svjetsko prvenstvo pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak