Iza nas su kvalifikacije za VN Australije, a pole position osvojio je Max Verstappen. Društvo Nizozemcu u prvom redu pravit će George Russell, dok nas u drugom redu očekuje okršaj starih poznanika, Hamiltona i Alonsa. Sergio Perez zbog izlijetanja sa staze u Q1 sutrašnju utrku započinje s posljednjeg mjesta.

Kvalifikacije za VN Australije su zasigurno bile najuzbudljivije do sada u tekućoj sezoni i možemo samo poželjeti da svake budu kao ove današnje. Vrijeme je bilo daleko od idealnog, vozači su se mučili s dovođenjem temperature u gume, što nije spriječilo odličnog Alexandera Albona da sa svojim Williamsom uđe u Q3 dio kvalifikacija te ostvari osmo najbrže vrijeme.

“Cijeli vikend je bio noćna mora po pitanju prvog mjerenog kruga. Mislim, poprilično nekontrolirano, osjećate kao da morate izaći iz svoje zone komfora kako bi izvukli dobro vrijeme kruga. Međutim, kada sam ušao u kvalifikacije, osjećao sam se sjajno. Kada steknete takvo samopouzdanje, osjetite taj grip, sve što možete jest da pomjerate granice”, izjavio je Albon.

“Bile su to vrlo glatke kvalifikacije. Kada zapravo pogledate svaki krug, svaki put idemo pomalo brže, provlačili smo se s time i na kraju izvukli dobar rezultat. U kvalifikacije smo ušli misleći kako smo deveta najbrža momčad jer se uvijek krećemo oko tog devetog, desetog mjesta. Mislim kada vikend postane jedinstven, kao ovaj kada se svi muče s gumama, sve je pomalo čudno, a mi se možemo pojaviti i iznenaditi s dobro odrađenim poslom”, dodao je Tajlanđanin.

“Kada su vikendi rutinski, predvidljivi, mi postanemo eksponirani, ali za to živimo, vidjeli smo to i prošle godine. Iskorištavamo čudne utrke i pokušavamo iskoristiti situacije u kojima se drugi muče, to isto vrijedi i za nas”, dodao je vozač Williamsa.

Pirellijeve gume – enigma

Albon je također pričao o čudnom ponašanju guma na ovoj stazi te kako je svima teško zapravo razumjeti karakteristike Pirellijevih guma.

“To je tako čudna stvar, od samog početka Pirellijevih guma, to je velika enigma. Ponekad kako biste vozili brže, morate voziti sporije. Ako pomičete granice rano u krugu, kasnije sve dođe na naplatu, tako da nije uvijek tako očito. Krug koji sam odvozio u Q3 bio je jedan od njih, kada osjećate kako ste na granici, ali ju ne prijeđete. Imao sam dobro prianjanje za treći sektor i jednostavno su se stvari poklopile”, izjavio je Albon.

Također, komentirao je napredak kojeg je ekipa napravila u odnosu na prošlu sezonu i oduševljenje obećanim planom za daljnje razvijanje bolida.

“Motivacija, kada ste svjesni kako svaki vikend postoji prilika da se osvoje bodovi, to je uzbudljivo. Živim za to, ekipa također živi za to. Postoji jaka energija unutar tima, nadam se da ćemo ovako nastaviti te izvršiti pritisak s nadogradnjama koje dolaze. Ali za sada, znate, možemo uzeti za nas ovu malu pobjedu, to je pobjeda za nas”, zaključio je Tajlanđanin.

Albon je više puta pokazao o kakvom se talentu radi. S Williamsom radi upravo ono što je u svoje vrijeme s ekipom iz Grovea radio i George Russell koji sada vozi za Mercedes. Prema tome, nastavi li Albon ovako, u budućnosti bi ga mogli gledati u nekoj momčadi s vrha.

Objava Albon: Ušli smo u kvalifikacije misleći da smo 9. najbrža momčad pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Marko Rajić