Na Velikoj nagradi Sjedinjenih Američkih Država Fernando Alonso ciljem je prošao sedmi, no naknadno je kažnjen i srozan u poretku na 15. poziciju.

U 22. krugu utrke Fernando Alonso imao je žestoki sudar s Lanceom Strollom. Kanađanin je odustao, a bilo je pravo čudo kako je Španjolac uspio nastaviti voziti. Svoj bolid uspio je dovesti do boksa Alpinea, gdje je dobio novo prednje krilo i gume, a nakon toga je odličnom vožnjom dogurao do sedmog mjesta utrke.

Međutim, priča tu nije završila. Iz momčadi Haas uložili su protest nakon utrke protiv Alonsa, ali i protiv Sergija Pereza. Razlog za takav potez bila su oštećenja na bolidima Alpinea i Red Bulla, na koja direkcija utrke nije reagirala. Perezu je u prvom krugu oštećeno prednje krilo nakon kontakta s Valtterijem Bottasom, dok je s Alonsovog bolida u jednom trenutku odletio retrovizor.

Suci su razmotrili cijeli slučaj i odlučili da u slučaju Pereza nema potrebe za kažnjavanjem, dok su Alonsa kaznili. Po njihovoj procjeni bolid Alpinea bio je u nesigurnom stanju nakon tog sudara sa Strollom i Španjolcu su na njegovo vrijeme dodali 30 sekundi, što ga je spustilo sa sedmog na 15. mjesto.

Suci su se pozvali na članak 3.2 sportskog pravilnika Formule 1, prema kojem bolid mora biti u sigurnom stanju tijekom utrke, a po njima Alonsov bolid nije bio i to je odgovornost momčadi Alpine.

U odluci stoji da su suci bili “duboko zabrinuti zbog toga što bolidu s brojem 14 nije pokazana crno-narančasta zastava ili da se barem putem radio veze nije razjasnila situacija, nakon što su iz Haasove momčadi dvaput upozoravali kontrolu utrke.”

Haasov potez ne treba čuditi jer njima su ove sezone već tri puta pokazivali crno-narančastu zastavu upozorenja da bolid nije u sigurnom stanju. Zadnji se put to dogodilo na VN Singapura. Iz Alpinea su se branili primjerom s VN Japana 2019., kad su po njima slična oštećenja na bolidima imali Lewis Hamilton i Charles Leclerc, a za to nisu bili kažnjeni. Ta obrana je odbijena, a ostaje vidjeti hoće li se francuska momčad žaliti na ovu odluku.

Sebastian Vettel naslijedio je Alonsovo sedmo mjesto, Kevin Magnussen popeo se na osmo, Yuki Tsunoda na deveto, a Alpine može naći kakvu-takvu utjehu u činjenici da je barem zadnji bod onda pripao Estebanu Oconu.

Objava Alonso ostao bez bodova nakon Haasovog protesta pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak