Aston Martin u Svjetsko prvenstvo Formule 1 2024. nije ušao onako uspješno kao godinu dana ranije, kad je Fernando Alonso na prvoj utrci sezone osvojio izvrsno treće mjesto. Momčad iz Silverstonea sada ima nešto lošiju početnu poziciju, a deficit će pokušati nadoknaditi razvojem svog bolida tijekom sezone.

Na početku nove sezone u Formuli 1, Aston Martin je evidentno peta momčad po brzini bolida. Red Bull je opet daleko naprijed, slijede Ferrari, Mercedes i McLaren, a tek onda Aston Martin. Na prvoj utrci sezone, Velikoj nagradi Bahreina na stazi Sakhir, Fernando Alonso je osvojio deveto, a Lance Stroll deseto mjesto i to savršeno demonstrira raniju tvrdnju.

Ako se vratimo godinu dana unatrag, Alonso je u prvoj utrci za Aston Martin slavio osvajanje trećeg mjesta. Njegov je bolid u prvom dijelu prošle sezone bio najbliži pratitelj Red Bulla, no tijekom sezone su ga konkurenti polako prestizali pa je prošlo prvenstvo završio otprilike na istom mjestu gdje je i sada.

“Mislim da je krug u kvalifikacijama bio izuzetan i postavio nas je na nerealno šesto mjesto. Mislim da to nije naša stvarna pozicija i u utrci nismo bili tako brzi, to je sasvim sigurno. Peta smo momčad u ovom trenutku iza McLarena, Red Bulla, Mercedesa i Ferrarija, više ili manje isto kao u Abu Dhabiju, tako da smo zadržali mjesto na kojem smo završili 2023.”

“Prvenstvo je dugo i trebamo nadoknaditi taj deficit, pokušati se uplesti među prvu četvorku. Pred nama su vrlo zanimljivi tjedni.”

“Prošle smo godine počeli s vrlo dobrom bazom, ali nismo bili dovoljno jaki kao tim da bismo pratili napredak koji su napravili top timovi tijekom sezone. Ove godine to želimo promijeniti i želimo biti top momčad izvan staze u toj razvojnoj utrci. Idemo vidjeti što možemo napraviti”, poručio je nakon VN Bahreina Alonso.

Pred ekipom iz Silverstonea očigledno je jako puno posla jer subotnju je utrku ispred Alonsa završio McLarenov Oscar Piastri, a razmak između njih bio je gotovo 19 sekundi.

Objava Alonso: Ove godine želimo biti top momčad u razvojnoj utrci pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak