Prema tvrdnjama zviždača, Mohammed Ben Sulayem pokušao je izravno utjecati na konačne rezultate prošlogodišnje Velike nagrade Saudijske Arabije. Međunarodna automobilistička federacija na temelju tih tvrdnji pokrenula je istragu.

Kako prenosi britanski BBC, zviždač je rekao dužnosnicima Međunarodne automobilističke federacije FIA-e da je predsjednik Ben Sulayem intervenirao nakon Velike nagrade Saudijske Arabije 2023. godine kako bi se promijenila odluka vezana uz kaznu za Fernanda Alonsa. Tvrdnja se nalazi u izvješću FIA-inog službenika za usklađenost njezinom etičkom odboru, a to je izvješće poslano BBC-u.

Prisjetimo se kratko događanja na spomenutoj utrci. Alonso je dobio kaznu od pet sekundi jer na startu utrke nije pravilno parkirao svoj bolid na startno mjesto. Kazna je odrađena tijekom ulaska u boks, ali onda je španjolski vozač kažnjen s dodatnih deset sekundi zato što je jedan od mehaničara dodirnuo bolid prije nego je kazna odrađena u potpunosti.

S tom dodatnom kaznom Alonso je pao u poretku na četvrtu poziciju. Međutim, Aston Martin je naknadno tražio reviziju. Sportski direktor Andy Stevenson prezentirao je slučaj i uvjerio suce na promjenu odluke, tako da je kazna od deset sekundi poništena, a vozač Aston Martina vraćen je na treću poziciju u konačnom poretku.

Optužbe na račun predsjednika FIA-e bacaju drukčije svjetlo na cijeli slučaj. Navodno je Ben Sulayem kontaktirao FIA-inog potpredsjednika za sport u regiji Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, koji je bio na utrci u Saudijskoj Arabiji, te mu je direktno rekao da bi Alonsovu kaznu trebalo opozvati. FIA-in službenik za usklađenost Paolo Basarri u izvješću piše da zviždač tvrdi kako je Ben Sulayem od sudaca utrke zahtijevao i očekivao promjenu odluke.

FIA i predsjednik Mohammed Ben Sulayem zasad se nisu službeno očitovali o ovom slučaju. Očekuje se da će etičkom odboru trebati četiri do šest tjedana za istragu i konačno izvješće o navedenim događajima.

Objava Predsjednik FIA-e pod istragom jer je navodno utjecao na rezultate F1 utrke pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak