Unatoč tome što svi priželjkuju da će utrka za Veliku nagradu Španjolske biti nešto posebno za Fernanda Alonsa i da će mu donijeti pobjedu nakon više od 10 godina čekanja, Španjolac smatra da je Red Bull dominantan i ne vidi razlog zašto momčad iz Milton Keynesa ne bi ciljala na 1-2 rezultat u Barceloni.

Prošlo je već više od desetljeća otkako je Fernando Alonso podigao pobjednički pehar na nekoj utrci Formule 1 – i taj zadnji put, bio je baš na Velikoj nagradi Španjolske 2013. godine. Od tada, pa sve do sada, puno se stvari promijenilo, ali jedna nije, Alonso je i dalje željan natjecati se u najvišem rangu i iz utrke u utrku pokušati ostvariti što je moguće bolji rezultat.

Zadnjih desetak godina Španjolac nije imao bolid s kojim bi mogao ostvariti rezultate kakve ostvaruje s ovogodišnjim AMR23. U zadnjih šest utrka sezone, čak pet puta se penjao na postolje, ima 93 boda, samo 12 manje od drugoplasiranog Sergija Pereza.

S obzirom na te rezultate Alonso u ovogodišnju Veliku nagradu Španjolske ulazi kao jasan kandidat za postolje, prisjetimo se primjerice kvalifikacija u Monaku, gdje je zaostao samo 84 tisućinki sekunde za vozačem na pole positionu. Zadnji put je tako blizu bio 2014. godine, a zanimljiv je i podatak da je u prvih šest utrka sezone osvojio više bodova nego u čitavim prvenstvima od 2014. pa do 2022.

Zbog svega toga mnogi se pitaju kada će Španjolac prekinuti ”sušu” i osvojiti tu dugo očekivanu Veliku nagradu. Za mnoge upravo bi ovogodišnja Velika nagrada Španjolske bila pravo mjesto za to.

”Realno gledajući, mislim da se ne možemo boriti za pobjedu. Red Bull je vrlo dominantan cijelu sezonu i ne vidim razlog zašto u Barceloni ne bi ciljali na jedan-dva. Ali vidjet ćemo što možemo učiniti”, rekao je Alonso.

Alonso će imati podršku publike, rekavši u jednom intervjuu da mu navijači pružaju ”posebnu energiju”. No, ta energija neće biti dovoljna ako Španjolac ne bude na razini zadatka. Momčadi poput Mercedesa, Ferrarija, pa čak i Red Bulla na stazu u Barceloni donose nadogradnje za svoje bolide, ako nadogradnje budu funkcionirale dvostruki svjetski prvak će imati težak posao ostvariti zamisao da nakon deset godina ostvari svoju 33. pobjedu.

”Ulazeći u [bilo koju] utrku borio sam se za bilo koju poziciju s mentalitetom da iz bolida izvučem maksimum. Ponekad je to sedmo mjesto, ponekad je tu mogućnost za postolje. Znam da je u Formuli 1 prošlo nekoliko godina, od Ferrarijevog vremena, ali ulazio sam u svaku utrku s ciljem osvajanja utrke i svjetskog prvenstva, tako da to nije bilo tako davno”, rekao je Alonso.

S obzirom na to da je svom inženjeru na radio vezu rekao da vozi ”kao životinja” tijekom vikenda u Monte Carlu, ako se pruži prilika za pobjedu, nitko se ne bi okladio protiv toga da Alonso iskoristi svoju šansu. Vikend za Veliku nagradu Španjolske počinje nam prvim slobodnim treningom u petak, koji je na rasporedu u 13:30.

Objava Alonso: Realno gledajući, mislim da se ne možemo boriti za pobjedu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Stjepan Feketija