Fernando Alonso oduševio je javnost svojom vožnjom u utrci za Veliku nagradu Sao Paula. U napetoj borbi protiv Sergija Pereza osvojio je treće mjesto, a uspoređujući dvije vrlo različite ere Formule 1, objasnio je zašto mu se teže bilo braniti od Meksikanca u Red Bullu, nego primjerice od Michaela Schumachera u Ferrariju na onoj epskoj VN San Marina 2005.

U eri Formule 1 u kojoj branjenje od vozača koji napada uz pomoć DRS-a često djeluje kao nemoguća misija, Fernando Alonso se na stazi Interlagos odlično branio od napada Sergija Pereza, u realno bržem bolidu Red Bulla. Meksikanac je uporno napadao, pritiskao, koristio DRS na dugačkim pravcima, ali Alonso je mudro postavljao svoj Aston Martin i koristio lukave putanje kroz zavoje kako bi sačuvao treću poziciju.

Na ulasku u predzadnji krug Perez je uspio prestići Alonsa i činilo se da je priči kraj, no Španjolcu se pružila još jedna prilika, napao je u zadnjem krugu i vratio poziciju. O trećem mjestu odlučivao je foto finiš, za samo 53 tisućinke u korist vozača Aston Martina.

Fernandova obrana u Brazilu nekako je podsjetila na jednu slavnu utrku, Veliku nagradu San Marina iz 2005. godine, kad je Alonsa u završnici utrke žestoko pritiskao Michael Schumacher u Ferrariju. Iako je Nijemac objektivno bio brži, Alonso ga je uspio zadržati i pobijediti na stazi u Imoli.

Upitan da usporedi te dvije situacije, Alonso je rekao: “Lakše je bilo 2005. jer tada nije bilo DRS-a. Sada s DRS-om nešto je drukčije i morate se igrati s nekim stvarima na drugi način, također. Menadžment guma tada je također bio značajno drukčiji i mogli ste pritiskati na određenom setu guma cijelo vrijeme.”

Istini za volju, ne bi Fernando vratio poziciju da nije bilo DRS-a: “Da, točno. Ako ste 2005. izgubili poziciju, onda je to bio kraj. Niste se mogli vratiti, a ovdje sam imao još jednu priliku. DRS je napravljen kako bi osigurao nešto bolji show i ovo je dobar primjer toga. Izgubili ste poziciju dva kruga do kraja, a onda se pružila još jedna prilika, posebno ovdje u Brazilu.”

“Kad nekoga prestignete u prvom zavoju, postoji velika mogućnost da će taj vozač vratiti poziciju u zavoju broj 4. Zbog toga viđamo vrlo lijepe borbe u utrkama na Interlagosu. Bio je spektakularan vikend, kao i uvijek u Brazilu. Ponekad vrijeme osigura odličan show, ali ovog smo vikenda i bez kiše vidjeli izvanredne utrke. Nešto je u ovoj stazi što Formuli 1 uvijek daje savršenu priliku za zasjati”, smatra Alonso.

Uspon na postolje u Brazilu za Fernanda je došao u pravi čas. Prekinuo je niz od šest utrka bez Top 3 plasmana, a oporavio se od dva uzastopna odustajanja u SAD-u i Meksiku.

Objava Alonso: Teže je bilo zadržati Pereza nego pobijediti u Imoli 2005. pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak