Australski vozač nije se najbolje proveo prošle nedjelje u Sao Paulu. Njegov bolid oštećen je u onom incidentu na startu, a iako je nastavio voziti nakon perioda crvene zastave, otpočetka je bio jedan krug u zaostatku za ostalima i nije imao priliku boriti se za bodove. Nazvao je to pravilo ‘glupim’.

Brzo nakon starta utrke za VN Sao Paula došlo je do incidenta između Alexa Albona i dvojice Haasovih vozača. Dijelovi su letjeli na sve strane, a jedna je guma sletjela na stražnje krilo bolida AlphaTaurija, kojim je upravljao Daniel Ricciardo. U sličnoj se situaciji našao i njegov zemljak, Oscar Piastri iz McLarena, koji je također bio kolateralna žrtva tog sudara.

Obojica su na kraju prvog kruga ušli u boks i zapravo bili spremni odustati, budući da su im bolidi bili značajno oštećeni. Na stazu je već izašao sigurnosni automobil, a onda je u drugom krugu pokazana crvena zastava, kako bi se odradili popravci na zaštitnoj ogradi i očistila staza od brojnih krhotina bolida. U AlphaTauriju i McLarenu to su vidjeli kao priliku za popravak bolida i njihov povratak u utrku.

Mehaničari su odradili jako dobar posao i osposobili bolide za vožnju pa su Ricciardo i Piastri bili spremni za drugi start utrke. Međutim, budući da su na početku otišli put svojih garaža prije nego je pokazana crvena zastava i nisu odradili oba kruga kao svi ostali vozači, pri drugom startu morali su krenuti iz boksa i to s krugom zaostatka za svojim rivalima. Jasno, nakon toga njihova utrka nije bila ništa drugo nego dobar test i završili su na posljednja dva mjesta u poretku. Bilo je dosta odustajanja, tako da su bili 13. i 14.

Ricciardo smatra da je takvo pravilo glupo i da su trebali imati pravo ravnopravno sudjelovati u nastavku utrke: “Nadali smo se da će doći do crvene zastave pa da se možemo vratiti u utrku. Došao sam u boks, čuli smo za crvenu zastavu i momčad je odradila odličan posao s popravkom bolida. Bili smo spremni za nastavak, a onda su mi rekli da Oscar i ja startamo s krugom zaostatka. Sve uzbuđenje zbog ponovnog utrkivanja kompletno se ugasilo u meni.”

“Nije kompletiran niti jedan krug utrkivanja pod zelenom zastavom. Ne znam kako smo onda mi startali s krugom zaostatka. To je stvarno frustrirajuće. Očigledno, to je nešto pomalo glupo u pravilima. Moj bi argument bio: da je 15 bolida danas imalo problem, zar bi tih 15 bolida startalo iz pit lanea s krugom zaostatka, a stavili bi samo pet bolida na grid? Ne, ne bi to napravili.”

“Po meni, mislim da mogu koristiti zdravi razum i razmišljati otvoreno. Volio bih da smo se mogli utrkivati, da su nam dopustili da budemo u utrci. Ovo je bilo pomalo bolno”, poručio je Ricciardo.

Situacija je bila dodatno frustrirajuća za Ricciarda jer je AlphaTauri u zadnje vrijeme uhvatio zamah i počeo ostvarivati dobre rezultate. Australac je u Meksiku osvojio jako dobro sedmo mjesto, a u brazilskom subotnjem sprintu završio je deveti, samo mjesto iza osvajača bodova. Još kad se tome pridoda šesto mjesto Yukija Tsunode u sprintu i deveto mjesto u nedjeljnoj utrci, naravno da Ricciardo još više žali što je ‘ni kriv ni dužan’ ostao bez prave prilike posljednjeg dana trkaćeg vikenda u Sao Paulu.

Objava Ricciardo: Zašto smo startali s krugom zaostatka? Pomalo glupo pravilo pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak