Momčad Haas pokušala je osporiti rezultate Velike nagrade SAD-a, utrke održane 22. listopada. Zatražena je revizija zbog sumnje da su neki vozači kršili pravila, a da zbog toga nisu sankcionirani, no zahtjev američke momčadi je odbijen.

Vodstvo Haasa tvrdilo je kako ima jasne dokaze da je nekolicina vozača tijekom utrke u Austinu višestruko kršila pravila o granicama staze, a da suci te prekršaje nisu adekvatno sankcionirali. Zatražena je revizija, a onda je organizirano saslušanje na kojem su Haasovci trebali dokazati da imaju nove i relevantne dokaze, koji u vrijeme utrke sucima nisu bili na raspolaganju.

Zašto se Haas uopće žalio? Po njihovom mišljenju dolazilo je do višestrukog kršenja pravila o granicama staze, odnosno do opetovanog izlaženja izvan granica staze sa sva četiri kotača, konkretno u zavoju broj 6 na Circuit of the Americas. U pitanju su bili Sergio Perez, Lance Stroll i što je Haasu bilo najvažnije, Williamsovi vozači Alexander Albon i Logan Sargeant. Njih su dvojica utrku završili na devetom i desetom, a Haasov Nico Hülkenberg na 11. mjestu. Stoga, američka se momčad nadala da bi mogla ugrabiti bod ili dva.

Saslušanje je bilo zakazano za srijedu, a odluka je naposljetku objavljena u četvrtak. Sudjelovali su predstavnici Haasa, Aston Martina, Red Bulla, Williamsa, Ferrarija i McLarena. Suci su proanalizirali Haasove “jasne dokaze”, ali po njima nisu zadovoljeni ranije navedeni kriteriji, da ti dokazi budu novi i značajni, odnosno da sucima daju neki novi pogled na cijeli slučaj.

Haas je priložio video zapise sa spomenutih bolida koji su trebali dokazati prelaženje bolida preko granica staze u zavoju broj 6. Napomenuli su još da se na sastanku održanom prije utrke u Meksiku moglo čuti od direktora utrka kako nadzor tih granica staze u Austinu “nije bio idealan”, ali sve to sucima nije bilo dovoljno za pokretanje postupka revizije rezultata Velike nagrade SAD-a. Zahtjev momčadi Haas je odbijen. Ali…

Da stvar bude zanimljivija, suci su poručili sljedeće: “Ustanovili smo da je naša nemogućnost ispravnog provođenja trenutnih standarda poštivanja ograničenja staza za sve natjecatelje kompletno nezadovoljavajuća i stoga snažno preporučujemo svima kojih se to tiče, da se brzo primijeni rješenje za sprječavanje daljnjeg ponavljanja ovog jako raširenog problema.”

Današnja Formula 1 ima nekoliko gorućih problema koji stvaraju dosta lošu sliku o samom natjecanju, a za farsu oko granica staza, koja se iz godine u godinu ponavlja na određenim lokacijama u F1 kalendaru, doista bi hitno trebalo pronaći zadovoljavajuće rješenje.

Objava Haasova pritužba na rezultate VN SAD-a odbijena pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak