Dvije utrke u novoj sezoni, dva plasmana na pobjedničko postolje za Fernanda Alonsa. Može li uskoro i do pobjede? Španjolac kaže da može, ali uz pomoć zasad nedodirljivog Red Bulla.

I dok se u Mercedesu i Ferrariju bore s različitim problemima na njihovim bolidima, Aston Martin se na početku ovog prvenstva Formule 1 prometnuo u ulogu prvog pratitelja vodećeg Red Bull Racinga. Na obje održane utrke, društvo Verstappenu i Perezu na pobjedničkom postolju pravio je Fernando Alonso.

Istini za volju, Aston Martin je po bodovima trenutno poravnat s Mercedesom, ali glavni razlog tome je odustajanje Lancea Strolla na utrci u Saudijskoj Arabiji. S njegovim bodovima, a bio je četvrti u trenutku odustajanja, društvo iz Silverstonea bilo bi barem desetak bodova ispred Mercedesa.

No, s obzirom na jako dobre nastupe do sada, postavlja se pitanje može li Alonso napraviti još korak-dva naprijed pa doći do pobjede. Njegovo posljednje slavlje na jednoj utrci Formule 1 dogodilo se još 2013. u Španjolskoj.

O svojim šansama za uspon na najvišu stepenicu postolja, Fernando kaže: “Trebat će nam nekakva pomoć od njih [Red Bulla], no to će se dogoditi jer ne mogu uvijek završavati prvi i drugi. Jedan dan ti se dogodi loše zaustavljanje u boksu, drugi dan mjenjač. Max je sad imao kvar u kvalifikacijama. Da mu se dogodio u utrci, morao bi odustati.”

“Dakle, bit će nekih staza na kojima bi nam možda pouzdanost ili nešto drugo moglo pomoći, a nadam se da ćemo na tim utrkama mi zgrabiti pruženu priliku.”

Fernando Alonso u vodstvu na početku VN Saudijske Arabije (Foto: Aston Martin F1 Media Portal)

U Džedi je Alonso čak i vodio u utrci. Na startu je uspio proći ispred Sergija Pereza, no nije se dugo zadržao na prvoj poziciji. Meksikanac mu je uzvratio nakon par krugova. Ipak, vozač Aston Martina osjeća da je u Saudijskoj Arabiji bio bliže vodećima, nego što je to bio slučaj u Bahreinu.

“Malo bliže, da. U Bahreinu, kad bi pritisnuli, bili bi vrlo daleko ispred. Ovdje su isto bili naprijed i bili su nedodirljivi sasvim sigurno, ali ipak malo bliže.”

“To je dobro. Vodili smo u utrci, tako da imamo prvu fotografiju Aston Martina u vodstvu utrke Formule 1. Nadam se da nije i posljednja”, poručio je Španjolac.

Na kraju utrke Alonso je doživio pravi roller coaster emocija. Prvo je na postolju proslavio treće mjesto, onda su ga kaznili i njegov pehar uručili Georgeu Russellu, da bi naposljetku ipak uspjela žalba Aston Martina pa je pehar morao još jednom promijeniti vlasnika. Mercedes ga je uredno dostavio u Silverstone.

Objava Alonso: Za pobjedu ćemo trebati pomoć Red Bulla pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak