Momčad Alpinea upisala je prvi dvostruki bodovni rezultat u ovoj sezoni. Na Velikoj nagradi Saudijske Arabije, Esteban Ocon došao je do osmog, a njegov momčadski kolega i sunarodnjak Pierre Gasly do devetog mjesta. Iako rezultat zvuči solidno, obojica su svjesni da se Alpine trenutno nalazi “ni na nebu ni na zemlji”.

Ocon je u kvalifikacijama ponovno bio bolji od Gaslyja, zauzevši šesto mjesto, dok je Pierre bio deveti. Za razliku od Bahreina, u Džedi je Gasly bio bliže problemima u prvom krugu jer je u drugom zavoju prednjim lijevim kotačem zahvatio prednje krilo McLarenovog Oscara Piastrija, ali je srećom prošao bez puknuća gume. Nakon toga je za obojicu Francuza utrka prošla bez nekih prevelikih oscilacija. Ocon je u konačnici izgubio dvije pozicije, što je razumljivo kad se uzme u obzir da su ga prestigli Charles Leclerc i Max Verstappen, dok je Pierre zadržao devetu poziciju do kraja utrke.

Esteban je utrku startao na medium gumama, kao i svi vozači u top 10 osim Lewisa Hamiltona, koji je odabrao tvrde gume. Na Oconovu žalost, ušao je u boks netom prije izlaska safety cara, kojeg je uzrokovalo odustajanje njegovog dobrog prijatelja, Lancea Strolla. Zbog te okolnosti Ocon je nakon ulaska safety cara u boks, utrku nastavio na devetom mjestu, iza Yukija Tsunode. Francuz je ipak brzo prestigao Japanca i napravio razmak ispred ostalih vozača, ali nikako nije uspio sustići Leclerca. Ocon je nakon utrke dao svoj osvrt te zasigurno može biti zadovoljan, pogotovo kad se uzme u obzir katastrofalan nastup u Bahreinu.

“Bio sam usamljen većinu utrke, ali osmo mjesto je bilo najviše što sam mogao postići. Nismo bili dovoljno brzi da sustignemo Ferrarije ispred nas. U jednom trenutku sam imao osjećaj da ću ih dostići, ali oni su brzo napravili razmak.”

“Od tada smo upravljali tempom i pokušali sigurno završiti utrku, a to je ono što smo i učinili” dodao je Ocon, koji je također izrazio zadovoljstvo plasmanom: “Sretan sam s osvojena dva boda i također sam sretan što sam konačno započeo svoju sezonu bez problema. Bilo je solidno i nadamo se da ćemo moći uhvatiti bolide ispred u Australiji.”

S obzirom na to da su u Alpineu prošle sezone stalno nadograđivali bolid, Esteban zna da postoji mogućnost da će novi bolid francuske momčadi, A523, kroz sezonu ipak biti malo konkurentniji. No, Ocon je oprezan u daljnjim predviđanjima, jer je svjestan da je zaostatak Alpinea za konkurencijom trenutno ipak prevelik da bi se momčad uključila u borbu za pobjede ili postolja.

“Još uvijek je početak sezone i ne želim previše komentirati naš položaju odnosu na konkurenciju. Tijekom sezone će biti velika utrka u razvoju bolida i to je ono na što se moramo usredotočiti kako bismo pokušali uhvatiti bolide ispred jer trenutno nismo tamo gdje želimo biti”, završio je Ocon.

S druge strane, novajlija u momčadi, Pierre Gasly, i drugu utrku zaredom upisao je bodove. Solidan početak avanture u momčadi iz Enstonea je ono što je Francuzu bilo potrebno nakon lošije protekle sezone u AlphaTauriju. Od ostalih dobrih dojmova, Gasly je istaknuo da se sve više privikava na bolid. Pierre se ipak osvrnuo i na negativnije aspekte iz početnih utrka, a najviše od svega je ukazao na velik zaostatak za konkurentima, a čega se u svom osvrtu dotakao i momčadski kolega Ocon.

“Mislim da sveukupno gledano, možemo izvući neke pozitivne stvari iz utrke. Druga utrka s timom, drugi plasman u bodovima, tako da ćemo to iskoristiti” rekao je Pierre.

“S druge strane, očekivao sam da ćemo biti malo bliži momcima ispred. Bili smo kao na ničijoj zemlji iza Ferrarija i ispred ostatka konkurencije. Svakako želimo više, pa moramo raditi. Što se mene tiče, bilo je trenutaka tijekom vikenda u kojima sam se osjećao malo bolje u bolidu, kao i trenutaka kada sam se malo više mučio. Analizirat ćemo sve pa ćemo polako doći tamo gdje želimo biti,” zaključio je Gasly.

Nažalost po francusku momčad, početak sezone je donio korak unazad, barem što se tiče zaostatka za rivalima. Dok su na početnim utrkama prošle sezone koketirali čak i s top 5 plasmanom, ove godine se nalaze taman na granici između najboljih momčadi i ostatka grida. Za tvorničku momčad kao što je Alpine, ti rezultati zasigurno ne ispunjavaju očekivanja postavljena prije sezone. Zato će iduću nedjelju u Australiji Esteban i Pierre imati težak zadatak ostvariti bolje rezultate od onih u Saudijskoj Arabiji. Međutim, na momčadi je da svojim vozačima omogući konkurentniji bolid.

Objava Definitivno želimo više – složni su Ocon i Gasly pred nastavak sezone pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Marijan Presečki