Drugim slobodnim treningom završen je prvi dan Velike nagrade Australije. Najbrži krug tog drugog treninga odvozio je Fernando Alonso u bolidu Aston Martina. Svi “ozbiljniji” krugovi voženi su u prvih petnaestak minuta treninga jer je nakon toga počela kiša i akcije na stazi nije bilo previše.

Drugo vrijeme postavio je Charles Leclerc u Ferrariju, ispred Maxa Verstappena u Red Bullu i Georgea Russella u Mercedesu. Imali smo tako četiri različita bolida na prva četiri mjesta, no ovi rezultati imaju mali značaj za nastavak trkaćeg vikenda jer na drugom treningu zbog kiše nismo vidjeli brze krugove na mekšim gumama, niti prave pripreme za subotnje kvalifikacije.

Iako je bilo kišovito, trening je prošao bez većih incidenata i bez crvenih zastava. Bilo je nekoliko manjih izlijetanja i proklizavanja po skliskoj stazi, ali svi su bolidi ostali u jednom komadu.

TIJEK TRENINGA:

Nakon vrlo sadržajnog prvog slobodnog treninga, koji je obilovao incidentima i izlijetanjima, F1 društvo započelo je drugi slobodni trening u 16 sati po lokalnom, odnosno u 7 sati ujutro po hrvatskom vremenu. Vremenski uvjeti u Melbourneu nisu bili sasvim stabilni, a prognoze su sugerirale 40 posto šanse za kišu tijekom treninga. Kad su bolidi krenuli iz svojih garaža temperatura zraka bila je 16°, a temperatura staze deset stupnjeva viša.

S obzirom na vremensku prognozu i oblake koji su prijetili, vozači su odmah pohrlili na stazu kako bi odradili barem jednu vožnju po suhoj stazi. Što se guma tiče, popularan izbor bile su srednje tvrde i tvrde gume, a na mekšima je iz garaže izašao jedino Sergio Perez. Već u prvih pet minuta treninga svi su vozači izašli na stazu, osim Williamsovih. S tim da je Albon izašao na stazu nekoliko minuta kasnije, dok je Sargeant morao pričekati da njegovi mehaničare odrade posao i osposobe bolid za vožnju.

Kako su vozači nizali krugove, tako su se i vremena poboljšavala. Kratko smo na vodećoj poziciji imali Verstappena, zatim Sainza pa onda Alonsa s vremenom 1:18,887. Max Verstappen imao je manji problem u prvom zavoju i našao se na travnatoj površini, no brzo se vratio na stazu. Osim toga, mnogi su imali problema s prometom i vidjeli smo dosta situacija u kojima bi netko zasmetao vozaču u brzom krugu. Primjerice, Perez je na softu vozio brzi krug i imao najbolja prolazna vremena, no zbog prometa u zadnjem sektoru morao je odustati od tog kruga.

Nakon otprilike 15 minuta treninga, počela je padati kiša. Ipak, nije bila toliko jaka pa se moglo nastaviti s vožnjom na gumama za suho. Koristili su to vozači Aston Martina i Alfe, Norris u McLarenu i Magnussen u Haasu. Ostali su se pak vratili u svoje garaže. Stroll je u vožnji opasno očešao zaštitnu ogradu, a Norris je malo pretjerao na mokroj stazi pa se našao na šljunčanoj podlozi.

U tom prvom dijelu treninga najviše je krugova odradio Ocon (11), a onda je uslijedio petominutni period u kojem na stazi nije bilo nikoga. Tišinu su prekinuli vozači Ferrarija, koji su iz garaža izašli na mekšim gumama, dok je Russellov Mercedes bio opremljen intermedijima. No, Britanac je nakon samo nekoliko zavoja shvatio da je presuho za gume sa zelenom oznakom.

Točno na polovici jednosatnog treninga kiša je opet pojačala pa su svi bolidi bili u garažama, dok iz njih nisu izašli Ocon i Hamilton na intermedijima. Te su vožnje također bile kratkog vijeka, a sljedeći vozači koji su odlučili isprobati intermedije bili su Gasly i Verstappen.

Temperatura staze pala je na 22 stupnja, kiša je nastavila padati, a pratio ju je i dosta jaki vjetar. Stoga, u drugom dijelu drugog slobodnog treninga imali smo prave kišne uvjete, a to je vozačima i timovima prilično poremetilo planove u pripremama za subotnje kvalifikacije.

Posljedično, akcije je u završnih 20 minuta bilo vrlo malo. Najviše se istaknuo Stroll koji je imao nekoliko opasnih trenutaka, ali se izvukao bez oštećenja na bolidu. Vjerojatno je malo nastradalo samopouzdanje jer se činilo da ne može spojiti cijeli krug bez veće pogreške.

Naravno, sklizali su se i ostali, a čak i oni koji su vozili donekle brze krugove, upisivali su rezultate sporije od minute i pol. Jasno, promjena u rezultatima nije bilo, tako da je Fernandu Alonsu ostao najbrži krug drugog slobodnog treninga. Međutim, bio je to za desetinku sporiji krug od Verstappenovog najbržeg na prvom treningu.

U prvih pet završili su Leclerc, Verstappen, Russell i Sainz. Ocon je postavio šesto vrijeme, ispred Pereza i Norrisa. Krug deset najboljih zaključili su Hülkenberg i Gasly. Brojem odvoženih krugova prednjačili su McLarenovi i Alfini vozači, a Williamsov Sargeant je na kraju ostao bez nastupa na ovom treningu. S obzirom na uvjete, može se reći da nije previše propustio jer ni drugi nisu puno vozili.

Akcija se nastavlja u subotu. Treći je trening u 3:30 po hrvatskom vremenu, a kvalifikacije počinju u 7 sati. Vremenske prognoze sugeriraju da bi se u subotu i nedjelju trebalo voziti po suhom.

Objava Alonsu najbrži krug drugog treninga u Australiji, kiša ograničila akciju na stazi pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak