Kao što je bilo i najavljeno krajem prošle godine, Red Bullova druga momčad mijenja identitet pred početak Svjetskog prvenstva Formule 1 2024. Ekipa koja se ranije natjecala pod imenom Toro Rosso, a tijekom protekle četiri godine pod imenom AlphaTauri, sada će nositi naziv Visa Cash App RB.

Tijekom ovog tranzicijskog perioda, “B momčad” Red Bulla dobila je novog izvršnog direktora Petera Bayera, zatim i novog šefa momčadi Laurenta Mekiesa, a konačno je službeno potvrđeno i novo ime momčadi. Tijekom zadnjih nekoliko mjeseci medijskim su prostorom kružile razne verzije, no sada znamo da će osma momčad u prošlosezonskom poretku konstruktora u novo prvenstvo krenuti kao Visa Cash App RB.

Čelnici momčadi najavljivali su kako će se imenom vratiti korijenima, odnosno Red Bullu, što je donekle opravdano ovom kraticom ‘RB’. Ostaje pitanje koji će se naziv koristiti onako u neformalnim razgovorima jer, složit ćete se, puni je naziv prilično nezgodno za izgovarati. Hoće li to biti samo ‘RB’ ili možda kratica ‘V-CARB’, vrijeme će pokazati.

Ono što je važno istaknuti, Visa postaje globalni partner obje Red Bullove momčadi. Potpisan je višegodišnji ugovor, prema kojem će se logo te kompanije pojavljivati na bolidima Red Bull Racinga, dok u isto vrijeme Visa postaje naslovni sponzor druge momčadi, dosadašnjeg AlphaTaurija.

“Fantastično je otkriti novi identitet i poželjeti dobrodošlicu novim partnerima na ulasku u iduće poglavlje priče naše F1 momčadi. Faenza ulazi u novu eru utrkivanja, ostaje dosljedna našim korijenima kao žarište talenata, ali sada s još većim fokusom na natjecanje za najveće nagrade u F1. Na ovom itekako uzbudljivom putovanju imamo hrabru viziju za momčad, koju ćemo voditi ja i šef momčadi Laurent Mekies, pored partnera koji su fokusirani na budućnost kao što su Visa i Cash App”, izjavio je CEO ekipe Peter Bayer.

“Ovo je prijelomno partnerstvo i odlična prilika za brand Visa da se angažira kao jedna od najbrže rastućih sportskih zajednica na planetu. Ovaj savez snažno odjekuje kao Visina vizija za inspiriranje pojedinaca da uspiju, stremeći prema malim koracima poboljšanja svakog dana, tijekom svake utrke ili eventa”, poručuje čelnik Visinog marketinškog odjela Frank Cooper III.

U novoj sezoni za Visa Cash App RB vozit će Daniel Ricciardo i Yuki Tsunoda, a dizajn svog bolida momčad će predstaviti na specijalnom eventu u Las Vegasu 8. veljače.

Red Bullova druga momčad započela je s natjecanjem u Formuli 1 pod imenom Toro Rosso, a prvenstveno je služila kao poligon za razvoj mladih vozača. Tako su za tu momčad svojedobno vozili Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo i Max Verstappen, prije nego su promovirani u ‘A momčad’.

Posljednje četiri sezone ekipa iz Faenze nosila je ime AlphaTauri, promovirajući modnu kompaniju, a iz tog perioda posebno se pamti pobjeda Pierrea Gaslyja na VN Italije 2020. godine. Ta druga era završila je ne pretjerano uspješno, budući da je momčad u zadnje dvije sezone osvojila deveto i osmo mjesto u poretku konstruktora. Franz Tost bio je šef momčadi od 2006. pa do kraja 2023., a vidjet ćemo što RB-u donosi nova era pod vodstvom Petera Bayera i Laurenta Mekiesa.

Objava AlphaTauri i službeno dobio novo ime: Visa Cash App RB pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak