Formula 1 objavila je da će se Velika nagrada Španjolske od 2026. održavati u Madridu, no Stefano Domenicali tvrdi da to ne isključuje mogućnost održavanja F1 utrka i na dosadašnjoj lokaciji, na stazi Catalunya kraj Barcelone.

Velika nagrada Španjolske održava se na Circuit de Barcelona-Catalunya već više od tri desetljeća. Prvi su put bolidi Formule 1 jurili tom stazom 1991. godine. Međutim, prije dva dana službeno je potvrđeno kako će se od 2026. Velika nagrada Španjolske voziti na stazi u Madridu.

Znači li to da Formulu 1 više nećemo gledati na stazi Catalunya? Ne nužno. Kao prvo, organizatori utrke u Barceloni imaju potpisan ugovor do 2026., tako da će Formula 1 dolaziti na tu stazu još minimalno tri godine. Nije isključeno da se taj ugovor produži pa da Španjolska ima dvije Grand Prix utrke u kalendaru. Tako nešto se već događalo u prošlosti – Jerez je bio domaćin VN Europe 1994. i 1997., a od 2008. do 2012. vozila se utrka u Valenciji.

Naravno, u današnje vrijeme velikog interesa za organizacijom F1 utrka, mjesto u kalendaru nije lako dobiti, ali da bi Barcelona mogla ostati dio Svjetskog prvenstva potvrđuje i predsjednik Formule 1 Stefano Domenicali.

“Kako bi se izbjegle bilo kakve dvojbe i kako bismo razjasnili situaciju, činjenica da ćemo biti u Madridu ne isključuje činjenicu da bismo mogli ostati u Barceloni i u budućnosti. Gledajući naprijed, u tijeku su razgovori o tome možemo li produžiti suradnju s Barcelonom, s kojom imamo vrlo dobar odnos.”

“Španjolska je bila tržište koje prije samo nekoliko godina nije tako upadalo u oči. Sada je veoma važno. Potpisali smo novi ugovor sa španjolskom medijskom kućom DAZN koji traje barem do kraja 2026. To je problem kojeg je lijepo imati, kad postoji više gradova koji žele ugostiti Grand Prix, među kojima su neki u istoj državi. To pokazuje vrijednost našeg natjecanja, ali trebamo ostati fokusirani na razloge našeg uspjeha i moramo se pobrinuti da ne postanemo samodopadni”, izjavio je Domenicali.

Madrid je s Formulom 1 sklopio ugovor do 2035. godine i trenutačno jedino Bahrein ima duži ugovor (do 2036.).

“Jako mi je drago da imamo ugovor koji traje do 2035. To je dugačak period. Postavili smo to kao zadatak Formule 1, u pregovorima s novim ili istaknutijim promotorima. Svima uključenima to dopušta planiranje budućnosti i investicije za budućnost, a predstavlja garanciju za promotora, naše partnere, timove i sport općenito.”

“Pogledate li u prošlost, ugovori su se obnavljali na dvije, tri ili maksimalno pet godina. Sada svi naši ugovori teže tome da budu vrlo dugački. Ako su pak kratki, onda postoji razlog”, kaže Domenicali.

Objava Domenicali: F1 Utrka u Madridu ne isključuje mogućnost ostanka u Barceloni pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak