Očekuje se nastup čak 111 vozačica i vozača iz 23 kluba.

ZAGREB – Proljetni dio sezone ovogodišnjeg Prvenstva Republike Hrvatske u autoslalomu zaključit će se u zagrebačkoj Dubravi, do prije koju godinu jedinoj urbanoj stazi za ovu, godinama masovnu i automobilistima privlačnu disciplinu. Zalaganjem sportskih entuzijasta istoimenog zagrebačkog Autokluba Dubrava, organizira se  „15. Nagrada Dani Dubrave 2023.“, a skromni jubilej, uz „klasične“ slalomaše u bodovanju za državno prvenstvo i Otvoreno prvenstvo Zagreba (Regija Sjever HAKS-a), upotpunit će sudionici Kupa Hrvatske za povijesne automobile kategorije Točnost. Ukupno je prijavljeno 111 vozačica i vozača iz 23 kluba, od čega devet otpada na vozače točnosti.

Sportska izvedba povjerena je zagrebačkom Autoklubu Delta, a na dijelu Ulice Kneza Branimira, od raskrižja  sa Čulinečkom i Avenijom Dubrava (Dubec), na dionici dugoj 1.275 metara,  odvijat će se zahtjevno, ali i atraktivno natjecanje. Pred sudionicima je prolaz kroz 32 slalom vrata i dio s osam čunjeva prolaza u nizu, sve kroz deset sektorskih cjelina.

Okosnicu autoslaloma, već nizom godina čine vozačice i vozači klubova Zagreba i okruženja, pa su tako na startu najbrojniji AKK Fly with Kolman (17 sudionika), AK Dugo Selo (14) i AK Delta (13).

Poslije dva nastupa, u Prelogu i premijernog u Pločama, u ukupnom se poretku bodovno izdvojio višestruki državni prvak Nenad Damarija iz AK Pula-Rovinj, a s istim brojem bodova, 15 manje od vodećeg, prate ga ovogodišnje pojačanje Puljana Marin Leš (AK Pula-Rovinj), aktualni državni prvak iz 2022.godine Dario Merlić (AMK Zanatlija Zagreb) i pobjednik iz Ploča Marijo Barović (AK Župa Dubrovačka). Bit će to istinski četveroboj, ali bez sumnje da će im se priključiti, u borbi za „generalku“ još poneko, poput domaćeg aduta Gorana Sruka (AK Dubrava) ili pak Hrvoja Belinića (AK Pula-Rovinj).

Uz Damariju i Leša, dvostruke su pobjede u svojim klasama ove sezone već upisali Filip Agić (AMK Zanatlija Zagreb) i Ivan Dropučić (AKK Fly with Kolman Zagreb) u serijskim izvedbama automobila, dok je i dvije pobjede u konkurenciji vozačica ostvarila najtrofejnija domaća amazonka Iva Damarija (AK Pula-Rovinj). Među sudionicima zavidan je broj vozačica, čak 12, dok je juniora 14. Najveća su očekivanja od trenutno vodećeg Mateja Radovanovića (AK Delta) i mladića u automobilističkom zaletu uspona ka vrhu Frana Kranjca (AMK Zanatlija Zagreb).

Ekipno, s tek tri boda više, vodeći su članovi AMK Zanatlija Zagreb ispred AK Pula-Rovinj, dok im za vratom puše sveprisutni AKK Fly with Kolman. Zanimljiv će biti i ogled jednog od najstrajih, najiskusnijih i najtrofejnijih „tehničara“ u nas Samoborca Antuna Laušina (SAK Samobor) i jednog od najmlađih Frana Kranjca (Zanatlija) u serijskoj klasi do 1.799 ccm.

Kup povijesnih automobila koji se vozi u različitim disciplinama, do sada je imao dva nastupa, brdo u Makarskoj i kronometar u Poreču. Na redu je autoslalom, a vodeći ukupnog poretka je vetaran Zlatko Brozović (Belson Nostalgija) s dva boda prednosti ispred izjednačenih Duje Prižmića (AK Pelješac Racing) i Andree Rastowsky (AK Remetinec), ujedno najuspješnije vozačice. Njih dvoje su upisali po jednu pobjedu ove sezone.

Prijam i verifikacija sudionika održati će se u nedjelju 11.lipnja od 8 do 9 sati u Servisnom parkiralištu kod trgovačkog centra Interspar. Službeni se trening vozi u 10,30 sati, a prva od tri bodovne vožnje starta u 13 sati. Proglašenje najuspješnijih s podjelom nagrada predviđa se oko 18 sati.

Autor: Miroslav Krpan
Naslovna fotografija: GORAN SRUK (AK Dubrava), snimio M. Krpan

Objava Autoslalom u Dubravi – treće natjecanje sezone pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: GP1_hr