Nakon prve pobjede Landa Norrisa na VN Miamija šef McLarena komentirao je veliki uspjeh i otkrio da je takav rezultat veliko olakšanje i za Norrisa i za cijeli tim.

Nakon 57 krugova zanimljive utrke za Veliku Nagradu Miamija, pobijedio je Lando Norris. To je njegova prva pobjeda u Formuli 1. Na nju je čekao dugo, jer bio je to njegov 110. F1 nastup za McLaren.

Do sada je u par navrata bio blizu pobjede u Formuli 1. U zadnjih 5 godina se 15 puta penjao na postolje, ali nikad kao pobjednik. Zadnji put se na najvišu stepenicu postolja popeo prije više od 2200 dana, odnosno prije čak 6 godina, ali kao vozač Formule 2.

Stoga ne čudi da je ovaj rezultat donio veliko olakšanje mladom Britancu. No šef momčadi McLarena, Andrea Stella, istaknuo je da je ovom pobjedom veliki teret pao i s ramena cijele momčadi. Nakon dugo vremena mogli su 24-godišnjem Norrisu dati bolid s kojim se napokon može boriti za pobjede.

“Mislim da je nosio teret na ramenima jer do sada nije pobijedio. Ali i cijeli tim je nosio taj teret. Znali smo da čim uspijemo napraviti bolid s kojim se može pobijediti, on će to i napraviti. Zato smo se osjećali odgovornima. Stoga sam u više navrata isticao da nije do Landa, nego do nas.” rekao je Stella pa nastavio:

“Zasluge su na njemu jer se nastavio razvijati i napredovati tijekom zime. Naročito u pogledu kvalifikacija, razumio je da ne treba svaki krug biti na 100% kada imaš brzi bolid, nego je dovoljno samo biti pri vrhu. To je za mene dokaz koliko je bio spreman. Također kada pogledamo koliko puta je završio na postolju s bolidom koji nije bio dovoljno brz da on tamo završi, za mene je Lando na pravom putu.”

Andrea Stella i Lando Norris na postolju u Miamiju

Stella je također pohvalio Norrisa jer je uspio sačuvati svoje gume u dobrom stanju dok je na početku utrke zapeo u prometu. To mu je omogućilo da kasnije, kada se našao u čistom zraku, može voziti najbrže krugove na stazi u vrijeme kada je to bilo najpotrebnije. Time je zabrinuo i, u tom trenutku vodećega u utrci, Max Verstappena.

“Moram istaknuti da je njegovo upravljanje utrkom jako zrelo. Čim je primijetio da ne može puno napraviti te da je zapeo u prometu, prebacio se na čuvanje guma jer je znao da će prilika doći kasnije. Tempo kojim je kasnije mogao voziti, kada su vozači ispred njega otišli u boks, to je bilo nešto nevjerojatno. Izvukao je maksimum iz bolida.” izjavio je Andrea te zaključio:

“Mi smo bili zaduženi da mu omogućimo bolid s kojim se može boriti za pobjede. Čim smo u tome uspjeli, on je to i ostvario.”

Objava Stella: Pobjedom u Miamiju Norrisu je pao teret s ramena, ali i cijeloj momčadi pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Natanael Zaev