U četvrtak popodne odjeknula je vijest kako Red Bullov dugogodišnji genije Adrian Newey napušta redove englesko-austrijske momčadi.

Vijest o Neweyjevom skorom odlasku prvo je izvijestio njemački Auto Motor und Sport, a potom su je za engleski Autosport potvrdili i izvori upoznati sa situacijom.

Newey je odlučio napustiti Red Bull nakon čak dva desetljeća staža u momčadi, igrajući ključnu ulogu u dizajniranju bolida koji su Sebastiana Vettela i Maxa Verstappena doveli do ukupno (za sada) sedam naslova svjetskih prvaka među vozačima i šest konstruktorskih naslova.

Unatoč tome što je tek prošle godine potpisao novi ugovor s Red Bullom, Neweyeva budućnost u momčadi iz Milton Keynesa bila je predmet intenzivnih nagađanja posljednjih tjedana.

Red Bull je još uvijek opterećen “građanskim ratom” za moć između tajlandske strane poslovanja korporacijom, koja podržava Christiana Hornera, i austrijske strane koja uključuje savjetnika momčadi Helmuta Marka.

Problem je došao do vrhunca ususret ovoj sezoni, nakon interne istrage o navodnom Hornerovom nedoličnom ponašanju prema članici osoblja.

Newey je očito uznemiren situacijom u Red Bullu i sagom oko Hornera, što je dovelo do odluke da obavijesti upravu momčadi da je odlučio otići.

Auto Motor und Sport za razloge navodi još i Adrianovo nezadovoljstvo nastalo radi projekta super sportskog automobila RB17, na kojem Newey očito više ne želi raditi, tj. želi biti u potpunosti posvećen omiljenoj Formuli 1.

Njegov ugovor službeno traje do kraja 2025., a prema glasinama, Newey želi biti slobodan za nove zadatke do kraja 2024. godine.

Objava Autosport i AMuS: Newey napušta Red Bull pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Vukajlovic