Prijavljeno 107 vozača iz sedam zemalja, na Malački vodeći u PH Dejan Dimitrijević može osvojiti petu pobjedu, a Laszlo Szasz u nizu jedanaestu.

TROLOKVE – Međunarodna brdska automobilistička utrka „26.Nagrada Radošić-Malačka – Sv.Dujam 2023.“, u organizaciji Splitskog autokluba, četvrta je utrka sezone, a uz bodovanje Prvenstva Republike Hrvatske, za sportska i povijesna vozila, upisana je i u kalendar FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone. Tome treba pridodati još dvije bodovne konkurencije: Prvenstvo Regije Jug HAKS-a na brdskim stazama i Kup Hrvatske povijesnih automobila -kategorija točnost. Lista prijava zaoključena je na 107 sudionika iz sedam zemalja, a domaćih 98 vozača pristiže iz 26 klubova.

Utrka na Malački, u zaleđu Kaštela, posljednjih godina duljine 4.100 metara, uz uspon 5,19 posto, začeta je 1998. godine, a tijekom proteklih 25 godina u Kategoriji I (turistički automobili) hrvatskog prvenstva pobjeđivala su desetorica vozača. Na najvišem tronu, onom pobjedničkom, četiri je puta do sada stajao Zagrepčanin Dejan Dimitrijević (AKK Fly with Kolman), aktualni državni prvak i trenutno, s tri pobjede u tri nastupa (Biokovo, Kotor i Skradin) vodeći ovogodišnjeg Prvenstva Hrvatske može novom pobjedom steći peti trijumf. Njegov Seat Leon za sada neprikosnoveno brodi „jadranskim“ stazama, a suparnici na pobjedničkom postolju bili su mu istarski asovi Marino Poropat i Saša Radola, ove sezone u tandemu jake snage AK Dubrovnik Racinga, potom i njihov klupski kolega Crnogorac Frano Dubreta, da bi mu na posljednjoj utrci društvo radili legendarni Gospar Niko Pulić (AK Konavle) i još jedan Istrijan Nino Andrejević (AK Opatija). Za koga je postolje rezervirano u nedjelju 18. lipnja pokazat će dvije bodovne vožnje čiji je start zakazan za 11,15 sati.

U Kategoriji II (formule i prototipovi) posljednje je desetljeće nemilosrdan u pobjedničkom nizu Mađar Laszlo Szasz (AK Dubrovnik Racing) koji je na jubilarnoj 25. utrci prošle godine „ulovio“ desetu pobjedu u nizu, a najuspješniji je među petoricom dosadašnjih pobjednika na brdu Malačka od uvođenja formula i prototipova 2003.godine.

Broj sudionika ovogodišnjeg Državnog prvenstva na brdskim stazama „vrti“ se oko 90, vozila su raspoređena u neznatno dorađeni FIA sustav „performance factora“, u šest grupa i devet klasa. S maksimalnim brojem bodova, 60 u tri nastupa, lideri grupa, uoči četvrte utrke, su već spomenuti Dejan Dimitrijević u Grupi 1, Marino Poropat u Grupi 3 i Saša Radola u Grupi 5. Grupu 2 predvodi Nino Andrejević sa sedam bodova prednosti ispred Nike Pulića, a Grupu 4 Pulićev sin Ivan s 11 bodova ispred Ivana Batalića (Splitski auto klub). Četiri boda prednosti na čelnoj poziciji Grupe 6 ima Armin Mujkanović (Splitski auto klub) ispred Bože J. Bartulovića (AK Konavle). Višestruki državni prvaci, do sada 13. puta najbolja ekipa brdskih auto utrka, AK Dubrovnik Racing, s 20 bodova prednosti trenutno drže lidersku poziciju ispred „prvih“ susjeda AK Konavle, dok sveprisutni zagrebački AK Fly with Kolman zaostaje dodatnih 18 bodova na trećem mjestu.

Subotnje prijepodne 17.lipnja sudionici će na prostoru Parka vozača u Trolokvama zaključivati verifikaciju i tehnički prijam vozila, potom od 12 do 14 sati voziti slobodni, a od 15 sati prvi od dva službena treninga. Prva od dvije bodovne utrke vozi u nedjelju od 11,15 sati, nakon svečanog otvaranja zakazanog za 10,30 sati.

Autor: Miroslav Krpan

Objava Brdsko prvenstvo nastavlja se utrkom na Malački: Dimitrijević lovi četvrtu pobjedu sezone pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: GP1_hr