Hitech je trkaći tim sa sjedištem u Silverstoneu. Trenutačno se natječe u Formuli 1, Formuli 3 i Formuli 4, a nakon investicije Kazahstanca Vladimira Kima cilj je ulazak u Svjetsko prvenstvo Formule 1 od 2026. godine.

Kompanija Hitech Global Holdings Limited prodala je 25 posto udjela kazahstanskom biznismenu Vladimiru Kimu, koji inače ima kompanije Kazakhmys i KAZ Minerals Group, a glavna područja djelovanja njegovih tvrtki su rudarstvo, bankarstvo i avijacija. Smatra ga se jednim od deset najvećih proizvođača bakra na svijetu.

U prošlosti su Kimove kompanije sponzorirale kazahstanske sportaše, primjerice boksače i tenisače, a investicija u Hitech prvi mu je izlet u međunarodni motorsport.

“Motorsport je već dugo predmet mojih osobnih interesa i oduševljen sam što ulazim u partnerstvo s organizacijom koja je doživjela uspjehe u mnogim kategorijama i ima velike ambicije za budućnost. Uspostavili smo uključenje u sport, međutim ovo je naša prva globalna investicija u motorsport. Dinamična privlačnost, rastuća dostupnost, marketinške prilike između poduzeća i sve veća baza fanova u skladu su s mojim osobnim i komercijalnim ambicijama”, poručio je Kim.

Čelni čovjek Hitecha, Oliver Oakes, ovako je prokomentirao novosti: “Oduševljen sam što mogu poželjeti dobrodošlicu Vladimiru Kimu u našu Hitech Grupu. Tijekom razgovora pronašli smo mnoge prirodne sinergije i znam da će njegova podrška biti izuzetno važna dok težimo izgradi Hitechovih uspjeha i radimo na postizanju nešto širih ambicija u godinama koje dolaze.”

U Hitechu priželjkuju da će dobiti dozvolu FIA-e za priključenje Svjetskom prvenstvu Formule 1. Službeno je potvrđeno da je predana prijava za ulazak u F1 2026. godine.

“Tim potezom podigli bismo ljestvicu za naše bolide jednosjede i demonstrirali da Hitech ima prave ljude, iskustvo i resurse za natjecanje pored najboljih timova na svijetu”, stoji u priopćenju.

Hitech nije jedini kandidat za ulazak u Formulu 1 2026. Svoje namjere već je ranije javnosti predstavila momčad Andretti u partnerstvu s Cadillacom, a tu je i Craig Pollock s momčadi Formula Equal, u kojoj je omjer zaposlenih muškaraca i žena 50:50. Ostaje nam vidjeti kako će se razvijati ta priča oko povećanja broja F1 momčadi i koliko ćemo doista bolida imati na gridu u 2026. Za podsjetnik, posljednji put kad smo u Svjetskom prvenstvu gledali više od deset momčadi bilo je u sezoni 2016., dok se iz natjecanja nije povukla momčad Manor.

Objava Britanski trkaći tim Hitech službeno potvrdio prijavu za ulazak u F1 pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak