Andreas Seidl prešao je iz McLarena u Sauber, no momčad iz Wokinga brzo je na njegovo mjesto promovirala dosadašnjeg izvršnog trkaćeg direktora. CEO McLaren Racinga, Zak Brown, tvrdi da je Andrea Stella bio prvi izbor za novog šefa momčadi.

Stella se pridružio McLarenu 2015. godine. Stigao je iz Ferrarija, a njegove funkcije u britanskoj momčadi bile su redom: šef trkaćih operacija, direktor za performanse pa izvršni trkaći direktor od 2018. do prije nekoliko dana.

Novo promaknuće Andrea je dobio odlaskom Andreasa Seidla na mjesto CEO-a Sauber grupacije. Talijan je novi šef McLarenove F1 momčadi, a Zak Brown objašnjava kako se odigrao taj niz promjena pozicija.

“Finn Rausing [predsjednik uprave Sauber Holdinga], netko koga poznajem već cijelo desetljeće i s kim se vrlo dobro slažem, nazvao me kako bi provjerio možemo li razgovarati o potencijalnom puštanju Andreasa [Seidla] prije isteka njegovog ugovora. Moja reakcija bila je da bih rado napravio tu promjenu sada, ako bi Andrea [Stella] rado prihvatio ulogu šefa momčadi. Mislim da ovo smješta sve uključene u njihove stalne domove za doglednu budućnost”, objasnio je Brown.

Seidl je došao u McLaren početkom 2019. i značajno doprinio usponu britanske momčadi u gornju polovicu F1 poretka. No, Brown otkriva da je Andreas već ranije najavio svoj odlazak po završetku aktualnog ugovora.

“Obavijestio me tijekom sezone da će otići negdje drugdje kad mu ugovor istekne na kraju 2025. Bilo je prilično jasno koja će biti njegova destinacija, što je bilo razumljivo s obzirom na njegovo zaleđe. U to vrijeme namjera nam je bila nastaviti s radom u doglednoj budućnosti, budući da je naš odnos vrlo, vrlo zdrav, a njegova radna disciplina vrlo izražena. Planirali smo objaviti javnosti da će se promjena dogoditi na kraju 2025., a prva osoba kojih bih nazvao kako bih provjerio želi li voditi McLarenov F1 Team je gospodin koji sjedi pored mene, Andrea. No, tada nisam znao bi li on tako nešto uzeo u obzir”, kaže McLarenov CEO.

“Nakon nekih dobrih razgovora, Andrea je pristojno prihvatio ulogu, što nas je onda stavilo u vrlo lagodnu poziciju jer Andrea je uvijek bio naš prvi izbor za vođenje momčadi. Dalje se sve odigralo vrlo brzo i evo nas sada s Andreom kao novim šefom momčadi. Ja, naši vozači i naš tim oduševljeni su time. Andrea ima bogato iskustvo, ne samo s McLarenom, nego i bogatu povijest u Ferrariju. On je netko koga mi poznajemo i netko tko poznaje momčad izvana i iznutra. On je osoba koja voli biti uključena u rad trkaćeg tima, a to je jako interesantno i meni i dioničarima, imati vođu momčadi kojem neće biti problem uprljati ruke, da tako kažem.”

Objava Brown: Stella je bio naš prvi izbor pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak