Šef momčadi McLaren, Zak Brown, kaže da iako podržava ograničenje budžeta koje je donijela Formula 1, smatra kako to koči put ka napretku i poziva FIA-u i vodstvo Formule 1 da pronađu način kako napraviti ozbiljan korak naprijed u pogledu samoodrživosti.

Ograničenje budžeta Formula 1 donijela je 2021. s ciljem da se momčadi približe jedne drugima i tako omoguće zanimljivije utrkivanje. No, prema rezultatima prošle sezone, a i prvih pet utrka ove sezone, ograničenje i nema pretjerano smisla. Iz jedne dominacije prešli smo u drugu, a momčadi zbog ograničenja i nemaju puno šanse za možebitne preinake.

Formula 1 već neko vrijeme radi značajan korak prema cilju da postane ugljično neutralna do 2030. godine. Prvi od koraka bilo je već spomenuto uvođenje ograničenja budžeta za koje Zak Brown smatra da ograničava napredak.

”Mi snažno vjerujemo u ograničenje budžeta i ne bismo htjeli vidjeti ništa što bi narušilo njegov integritet, ali trenutni propisi stvaraju neke neželjene barijere kada je riječ o ulaganju u održivost. Fantastično je vidjeti toliku podršku od strane F1 i drugih momčadi po ovom pitanju i zadovoljni smo što je FIA osnovala radnu grupu koja istražuje sljedeće korake”, rekao je Brown.

McLaren je u četvrtak objavio svoje godišnje izvješće u kojem se hvali kako su smanjili emisiju stakleničkih plinova za 22 posto u odnosu na 2019. godinu i otpad za 19 posto u odnosu na 2019. godinu. Također, nisu zaboravili kritizirati činjenicu da troškovi vezani uz održivost, spadaju pod ograničeni budžet.

Uz projekte održivosti, McLaren želi da se iz ograničenog budžeta isključe ulaganja za projekte raznolikosti i jednakosti, inicijative za dobrobit momčadi i troškove stažiranja i pripravništva, kako bi se pružile mogućnosti za ulazak u motosport i STEM karijere.

”Kako bismo otključali potencijal našeg sporta da potakne razvoj održivih tehnologija koje mogu pokrenuti pozitivne promjene na globalnoj razini, potreban nam je pravi korak naprijed. To zahtijeva ravnopravnu konkurenciju za sve momčadi kako bi mogle raditi prema istim ciljevima i više ne moraju birati između ulaganja u bolide i ulaganja u održivost.”

”Našem sportu treba jasan regulatorni okvir s financijskim, tehničkim i sportskim propisima koji nam omogućuju bolje inovacije i ulaganje u održivost. Moramo pronaći bolje načine za dijeljenje stručnosti i znanja u našoj industriji. Samo istinska suradnja će nam pomoći ostvariti značajne promjene. A ako želimo postići korak naprijed s novim propisima za 2026. godinu, tada se odluke treba donijeti odmah”, dodao je Brown.

Objava Brown tvrdi da ograničenje budžeta usporava razvoj Formule 1 pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Stjepan Feketija