Upravno tijelo Formule 1 objavilo je nakon VN Japana da će pokrenuti detaljnu istragu o događajima u Suzuki nakon što su brojni vozači izrazili ljutnju zbog korištenja servisnih vozila na stazi po olujnoj kiši.

Izvješće je u cijelosti objavljeno danas i uključuje opis proceduralnih promjena koje će se primjenjivati ​​od ovotjednog Austina pa nadalje.

Jedna velika promjena dolazi u strukturi kontrole utrke, zbog koje će Niels Wittich ostatak sezone odraditi kao jedini direktor utrke, nakon što je tu ulogu dijelio s Eduardom Freitasom tijekom ove sezone.

“Za preostale utrke ove sezone, FIA neće koristiti sustav rotiranja uloge direktora utrke. Od Velike nagrade Sjedinjenih Država u Austinu i sljedećih utrka u Meksiku, Brazilu i Abu Dhabiju, Niels Wittich će preuzeti poziciju direktora utrke uz podršku osoblja kontrole utrke”, stoji u dijelu priopćenja FIA-e vezano uz izvješće.

Uz rotaciju direktora utrke, FIA je objavila da će koristiti novu virtualnu kontrolnu sobu utrke u svojoj bazi u Ženevi za podršku glavnoj kontroli utrke pri donošenju odluka.

Mercedesov vozač i direktor GPDA (Udruge vozača) George Russell, rekao je u četvrtak u Austinu da vozači vjeruju da rotacija direktora utrka nije najbolja stvar za sport, te da se gubi dosljednost u donošenju odluka.

“Vjerujem da nikad nismo imali suca s prethodne utrke na sljedećoj utrci pa da razgovaramo o bilo kakvim određenim odlukama. Ovog vikenda ovdje je Gary Connelly koji je također bio u Japanu. To su već stvari s kojima možemo nastaviti surađivati ​​s FIA-om na poboljšanju”, izjavio je Russell.

Izvješće FIA-e također je istaknulo potrebu za boljim definiranjem raspodjele zadataka u timu kontrole utrke tijekom razdoblja sigurnosnog automobila i virtualnog sigurnosnog automobila. U izvješću je navedeno da Pierre Gasly nije bio “registriran” u boksu, a zbog čega je izgubio dosta vremena i zatim se što brže nastojao vratiti do kolone, vozeći jako brzo pokraj servisnog vozila.

U izvješću se također prihvaća da bi pametnije bilo odgoditi raspoređivanje servisnih vozila na stazu s obzirom na vremenske uvjete.

Objava FIA: Incident u Suzuki je detaljno istražen pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Vukajlovic