Dvije su utrke ostale do kraja sezone Svjetskog prvenstva Formule 1 – Velike nagrade Las Vegasa i Abu Dhabija. Pitanje prvaka je riješeno, no tek trebamo doznati tko će biti viceprvaci. I u vozačkoj i u konstruktorskoj konkurenciji.

Kad je vozački poredak u pitanju, Max Verstappen pri kraju svoje rekordne sezone ima nevjerojatna 524 boda. Za drugo mjesto još se bore drugi vozač Red Bulla, Sergio Perez, te Lewis Hamilton s Mercedesom. Razlika između njih je 32 boda, a na stolu su još 52 boda. Dakle, situacija ne izgleda dobro za sedmerostrukog prvaka svijeta.

Na konferenciji za medije održanoj u Las Vegasu uoči početka pretposljednjeg trkaćeg vikenda sezone, nakon što je upitan o borbi za drugo mjesto vozačkog poretka, Hamilton se okrenuo prema Perezu koji je sjedio pored njega pa sa smješkom rekao Meksikancu:

“Dolazim po tebe!”

Onda je ipak nastavio odgovarati u ozbiljnijem i realnijem tonu: “On je sada predaleko, ako ćemo iskreno. Za nadoknaditi 30 bodova u dvije utrke, on bi trebao imati dvije katastrofe, a ja bih trebao biti drugi, u osnovi. Iskreno, za mene doista nije velika razlika jesam li drugi ili treći. Svejedno mislim da smo imali izuzetnu godinu, uzme li se u obzir bolid kojeg smo vozili. Nismo ni pomišljali da ćemo se boriti za drugo mjesto konstruktora i kucati na vrata vjerojatno najdominantijeg bolida uopće u našoj eri.”

“Zahvalan sam što smo uopće u ovoj poziciji. Imali smo donekle pristojnu sezonu, mnogo bolju nego što je bila prošla”, dodao je Hamilton.

I dok Lewis tvrdi da njemu osobno drugo mjesto među vozačima ne znači previše, njegov bi Mercedes sigurno želio okončati sezonu na drugom mjestu konstruktora, ispred Ferrarija. Uoči zadnje dvije utrke razlika je 20 bodova pa će Hamilton i Russell morati zapeti kako bi obranili tu prednost.

Perez pak, iako je njegova godina bila daleko od željene i zadovoljavajuće razine, naposljetku ipak ima dobru priliku donijeti Red Bullu rezultat koji nikad u povijesti te momčadi nije ostvaren – prvo i drugo mjesto u poretku vozača. Mark Webber je u doba dominacije Sebastiana Vettela triput osvajao treće mjesto, a isti je razultat ostvario i Perez prošle godine.

“Mi samo moramo odraditi svoj posao i pobrinuti se da maksimalno iskoristimo iduća dva vikenda. Bilo bi lijepo osigurati drugo mjesto ovdje, budući da je to prva prilika koju imamo, ali osim toga, mislim da je važnije fokusirati se na to da sezonu završimo na pravi način”, komentirao je Perez.

I dok sama staza u Las Vegasu vjerojatno neće stvarati previše problema vozačima, budući da ne spada u red tehnički zahtjevnijih trkaćih lokacija, ono što bi im moglo biti dosta izazovno je neobičan raspored događanja. Slobodni treninzi počinju u četvrtak u 20:30 po lokalnom vremenu. Drugi trening je u ponoć. U istim terminima počinju treći slobodni trening i kvalifikacije, dok utrka starta u subotu u 22 sata po lokalnom vremenu. Za sve ljubitelje Formule 1 u Europi važno je pripremiti se na rana buđenja ovog vikenda.

Objava Hamilton o borbi za status viceprvaka: Perez je sada predaleko pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak