Sudac Matteo Perini, koji je obnašao ulogu direktora utrke u Singapuru, priznao je tijekom sastanka na Japanu kako je Max Verstappen trebao biti kažnjen u Singapuru zbog zadržavanja drugih bolida tijekom kvalifikacija.

Time je Perini potvrdio kako je Verstappen trebao dobiti tri mjesta kazne na startnu poziciju, koja je u Singapuru bila iz šestog startnog reda, odnosno, s 11. mjesta. Uz priznatu krivnju, FIA je dodala kako ‘slučaj Verstappen’ neće biti korišten kao primjer za slične situacije koje će se dogoditi u budućnosti.

Podsjetimo, Verstappen je u Singapuru bio predmet tri istrage zbog zadržavanja drugih bolida. Jednom je bilo kada je očito poremetio brzi krug Yukija Tsunode, zatim zbog blokiranja Logana Sargeanta, a treća istraga bila je zato što je čekao na izlazu iz pitlanea i time zadržavao druge bolide u pokušaju da si osigura praznu stazu.

Dapače, i sam je Verstappen očekivao kaznu nakon kvalifikacija. Za Motorsport.com osvrnuo se na incident s Tsunodom…

“To nije bilo dobro. Nisam ga vidio jer sam pričao na radiju u čemu je problem s bolidom. A nisam vidio signal da prilazi praktički dok nije bio iza mene. Ta situacija opisuje moje kvalifikacije, jednostavno je bilo puno grešaka,” objasnio je Verstappen.

Dvostruki svjetski prvak izbjegao je kaznu zbog incidenta sa Sargeantom, a dobio je upozorenja zbog zadržavanja Tsunode i čekanja u pitlaneu. Red Bull je dobio kaznu od 5000 eura zato što nisu putem radija upozorili Verstappena na dolazak Tsunode.

Perini je na sastanku sa šefovima konstruktora na Suzuki priznao i da je Logan Sargeant trebao dobiti kaznu zbog incidenta s Lanceom Strollom.

Verstappen je utrku završio na petom mjestu nakon početka s 11. pozicije, a pitanje je da li bi Nizozemac ostvario taj plasman da je startao s 14. mjesta, kao što je, sada je dokazano, trebao.

Pierre Gasly često je osjetio kako je dobiti takvu kaznu ove sezone, stoga je jedan od vozača koji preispituje odluke sudaca.

“Možda je sad dozvoljeno zadržavanje? Ove sezone su donijeli neke teške odluke protiv mene, recimo šest mjesta kazne zbog zadržavanja u Barceloni. A tad sam definitivno napravio puno manje štete nego što sam vidio u Singapuru,” rekao je Francuz.

Objava FIA je priznala: Verstappen je trebao biti kažnjen u Singapuru pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Luka Tunjić