FIA je objavila kako će se ove godine skratiti dvije od tri DRS zone koje se nalaze na stazi Miami International Autodrome. I dok neki vozači kritiziraju odluku da se DRS zona skrati, Fernando Alonso podržava odluku FIA-e.

Kao što je već poznato, FIA se ove godine ”igra” s DRS zonama i tako je za prvih pet utrka sezone odlučila ili produžiti ili skratiti DRS zone kako bi se izbalansirala mogućnost pretjecanja. No, kao što smo imali prilike vidjeti na Velikoj nagradi Azerbajdžana, skraćivanje zone nije pomoglo nikome, već je samo otežalo.

Unatoč problemima na utrci u Bakuu, FIA očito ponovno nije poslušala niti vozače, niti šefove momčadi te je odlučila skratiti dvije od tri DRS zone koje se nalaze na stazi u Miamiju. U odnosu na prošlogodišnju utrku, točka aktivacije DRS-a na pravcu do zavoja 11 skraćena je za 75 metara pa umjesto 30 metara nakon zavoja devet, počinje na 105 metara nakon zavoja. Također, DRS zona na stražnjem pravcu skraćena je za 75 metara i sada počinje 525 metara nakon zavoja 16, umjesto prošlogodišnjih 450 metara. Ona treća DRS zona na startno – ciljnom pravcu neće se dirati jer ni prošle godine nije imala nekakvog utjecaja na pretjecanje.

Nakon procesijske utrke na ulicama glavnog azerbajdžanskog grada, redom su šefovi momčadi i vozači kritizirali odluke FIA-e u vezi skraćivanja DRS zona, jedan od glasnijih bio je i sedmerostruki svjetski prvak Formule 1, Lewis Hamilton, koji je rekao da ne razumije zašto su donijeli odluku da se skrati DRS zona u Bakuu.

”Ove su godine skratili DRS na pravcu, ne znam zašto su to napravili. Uvijek smo imali odlične utrke kada je DRS bio uključen. Do trenutka kada biste uključili DRS bilo je prekasno. Je li danas bilo puno pretjecanja? Eto, tu vam je odgovor”, rekao je Britanac.

Za kritikama nije puno zaostajao ni njegov momčadski kolega, predsjednik Udruženja vozača (GPDA), George Russell, koji je rekao da će sigurno na jednom od sastanaka pokrenuti pitanje zašto se odluke donose bez njih i napominje kako vozači moraju imati mogućnost sudjelovati u donošenju odluka.

”Mislim to je samo stotinu metara [ovdje], neće promijeniti svijet, ali ide u pogrešnom smjeru. Mislim da je evolucijom bolida izvan prvotnih propisa koje je F1 uvela prestizanje postalo teže. Očito da skraćuju sve DRS zone, na to vozači nemaju nikakav utjecaj. Ponovno sam malo razočaran što nismo bili uključeni u tu odluku”, rekao je Russell.

Jedini vozač koji nije kritizirao FIA-inu odluku o skraćivanju DRS zone u Miamiju, bio je dvostruki svjetski prvak, Fernando Alonso, koji je rekao kako smatra da je FIA odluku donijela na temelju povijesnih podataka i na temelju prošlogodišnje utrke. Upitan od strane novinara podržava li odluku FIA-e da skrati DRS zonu u Miamiju, Španjolac je rekao:

”Mislim da da. Izgleda da je ovdje prošle godine pretjecanje bilo lakše pa zato mislim da je FIA skratila DRS. I prošle godine u Bakuu je pretjecanje bilo jednostavno pa su skratili DRS. Čuo sam da je Lewis [Hamilton] rekao da je DRS prekratak, što mislim da je za njih koji koriste više downforcea ipak prekratko, dok je za Red Bull DRS zona preduga.”

”Na startno – ciljnom pravcu Max Verstappen je prestigao Charlesa Leclerca i otvarao je prostor za kočenje u zavoju jedan. Dakle, ako ste jedan bolid bilo je predugo, ako ste drugi bolid bilo je prekratko. Stoga, pretpostavljam da su kalkulacije od strane FIA-e rađene na temelju utrke iz prošle godine. Baku i Miami su bili na visokoj razini što se tiče pretjecanja, koliko je bilo jednostavno. Zato su skratili DRS zonu. Vidjet ćemo kako će biti ove godine, ali teško je za predvidjeti.”

Osim na stazi, određene promjene su izvedene i izvan same staze. Miami International Autodrome, koji se proteže oko stadiona Miami Dolphinsa, Hard Rock Stadiuma, također je potpuno obnovljen. Nakon kritika vozača, za ovogodišnju utrku promijenjena je podloga u zavoju 15, te je izletni prostor u zavojima 1,4,7 i 11 smanjen. S obzirom na utrku u Bakuu i promjene koje su tamo donesene, teško je za očekivati da će se nakon ovih promjena u Miamiju izbjeći još jedna ne pretjerano sadržajna utrka. 

Objava FIA skratila dvije DRS zone na stazi u Miamiju pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Stjepan Feketija