Nakon prošlogodišnje prilično loše prihvaćene F1 video igre, EA Sports i Codemasters lansiranjem nove ‘F1 23’ pokušat će popraviti svoj obraz. Nastavlja se story mode iz 2021, uvodi se mogućnost vožnje 35 posto utrke, poboljšana je mehanika vožnje i nakon devet godina uvode se crvene zastave.

Novo izdanje licencirane F1 igre, F1 23, zakazano je za 16. lipanj 2023. godine i to za PC, PlayStation 4 i 5, Xbox One i Series platforme. Nova igra bit će bazirana na aktualnoj F1 sezoni, a to znači da ćemo imati prilike voziti se na Las Vegas Strip Street Circuitu i Losail International Circuitu. Ali, iako nisu dijelom ovosezonskog kalendara u igri će ostati Circuit Paul Ricard, Shanghai International Circuit i Algarve International Circuit, poznatiji kao Portimão.

Prošlogodišnja igra zamišljena je kao približavanje stvarnosti, no developeri igre nisu odradili sjajan posao i fizika bolida odrađena je prilično loše. Naime, u ogromnom broju situacija bolidi su bili skloni iznenadnom gubitku prianjanja na stražnjem dijelu, također ‘AI’ je često pokušavao izbaciti igrača sa staze. No, kako kažu iz Codemastersa, ovogodišnja igra je rađena u suradnji s momčadima Formule 1, kako bi se prikupile velike količine podataka i na kraju igračima omogućilo vjerodostojnije iskustvo igranja.

Nova igra će nastaviti priču Braking Point moda iz 2021, ponovno ćemo pratiti rivalstvo između Aidena Jacksona i Devona Butlera, no ovog puta bit će u istoj momčadi, Konnersport Racing Team. Također, po prvi puta ćemo imati ženski lik u nekoj igri Formule 1. Kroz igru upoznati ćemo se s Callie Mayer, Butlerovom sestrom i prvom ženom koja će u fiktivnoj priči postati prvakinjom Formule 2 i pokušati ostvariti san i ući u Formulu 1.

Imat ćemo prilike ponovno, prvi puta nakon devet godina i F1 2014, vidjeti crvene zastave u nekoj video igri Formule 1. One će se aktivirati nakon nekog teškog incidenta, a kako će to sve funkcionirati u samoj igri još uvijek nije jasno.

Novost će biti i F1 World, mjesto u kojem ćete moći izgraditi svoj vlastiti bolid ili momčad za online natjecanje otvaranjem ”paketa”, bilo da ih zaradite kroz igru ili platite vlastitim novcem, nešto slično kao FIFA Ultimate Team. Dodatno, uvest će se mogućnost vožnje 35 posto utrke kako bi postojala nekakva vrsta ”sretnog mjesta” između kratke i cijele utrke.

Prošlogodišnja igra je imala dosta problema s igračima koji su voljeli zaobilaziti pravila i namjerno se zabijati u druge igrače, pa će kao odgovor na to u online igre biti uveden ”safety rating”, koji će zapravo ocjenjivati kako se vozači ponašaju u igri, nešto slično kao iRacing, a sve to kako bi se izbjeglo namjerno stvaranje nesreća.

F1 23 bit će dostupan u dva izdanja – standardnom i Champions Edition – koja će imati Maxa Verstappena na naslovnici. Dok će ova druga, standardna verzija kao naslovnicu imati Lewis Hamiltona, Landa Norrisa i Charlesa Leclerca.

Naslovna fotografija: ea.com

Objava Predstavljena nova video igra – F1 23 pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Stjepan Feketija